OCD חמור

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 28/02/20 12:19 ג באדר התשפ

שאלה

היי, אני חייבת להיות כנה בשאלה הזאת.

אני מסורתית, לא דתייה באופן מלא.

לא שומרת שבת (כן מקפידה לא להדליק אש ומדליקה נרות שבת) אבל בהחלט מאמינה.

אני מתמודדת עם OCD כבר המון שנים. במסגרת ההפרעה הנפשית הזאת אני חווה מחשבות לא מתוך רצון שלי. המחשבות האלה פשוט משתלטות עליי ואני לא מצליחה להפסיק אותן. לרוב אני מתעלמת מהן אבל לפעמים הן קשות מאוד. בבקשת מחילה מראש, חשוב לי להגיד שאני מתביישת מאוד לכתוב את המחשבות האלה אבל אין לי ברירה כי אני צריכה תשובה על מנת להרגיע את הנפש שלי ולפעול בדרך הנכונה ולא בחטא. המחשבות שלי הן מחשבות מיניות על א.ד.ו.נ.י.

הן גרפיות מאוד וכוללות בתוכן איסורים הלכתיים חמורים מהתחום וכוללות את א.ד.ו.נ.י אף מבצע אותם. חשוב לי שוב לציין שאני לא רוצה אותן, אף פעם לא רציתי אותן חלילה וכמובן שאני לא מפתחת אותן חס ושלום.

אני לא יודעת מה לעשות איתן..

הOCD שלי גורם לי להאמין שאם אחזור על המעשים שעשיתי בזמן שהמחשבה הרעה הזאת הייתה אני אגרום לאלוקים להאמין שאני מרגישה חרטה ומצטערת וכך אני "מכפרת" על המחשבה הזאת.

הבעיה היא שזה הורס לי את החיים. אם אני עולה במעלית וחושבת מחשבה כזו אני יורדת מהמעלית ועולה בחזרה תוך הסתכלות על אותו מקום אפילו. זה רודף אותי. אם אני לא עושה את המעשים האלה שוב אני מרגישה חרדה שגורמת לי לעיתים להרגיש חולה.

אני פוחדת מאוד ולא יודעת אם החזרה על המעשים האלה רלוונטית למשהו אבל בגלל שאני לא שומרת שבת אני חוזרת עליהם כל פעם כי אני פוחדת..

האם יש באמת צורך לחזור על המעשים?

האם אי חזרה משמעותה מקום בגיהנום?

האם יש עבורי מחילה כי אני לא שולטת עליהם?

מה לעשות לגבי המחשבות האלה בשבת ובכלל?

בבקשה תעזרו לי ושוב סליחה על השאלה הבוטה כל כך.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

מכיון שמחשבות אלו הן אובססיות שאין לך שליטה עליהן, ואת מודעת לכך שאין לך שליטה עליהן. על כן זהו אונס גמור, ואין צורך לעשות שום פעולה בגינם, ואפילו לא לעשות תשובה על מחשבות שבאות באונס, זה כמו כל מחלה שבאה לאדם באונס, והוא לא יכול חלילה להניח תפילין או אדם שיש לו מחלה ששוכח תלמודו, לא עובר על איסור משכח תלומודו. לכן לא שייך כאן שכר ועונש במחשבות כאלו. ולא שייך כאן מחילה שהרי זה מגיע באונס, ואין הבדל בין שבת ויום חול, המחשבות הללו אין בהם ממשות כלל. הדבר היחיד שאת חייבות (וכנראה גם עושה) הוא לנסות להתרפאות מהמחלה הזאת או במקביל להנמיך את הפגיעה שלה. יש ללכת לרופאים בעלי יכולות וידע שאי"ה יהיו שליחים טובים לרפא אותך בתוך כל עם ישראל.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ