חקיקת הסנהדרין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/07/24 19:56 יט בתמוז התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב.

היום כשאין לנו סנהדרין אז יש לדוגמא הלכות שנתונות במחלוקת הפוסקים. יש פוסקים שמתירים ויש פוסקים שאוסרים, ונגיד שבמשהו מסויים הנטייה הכללית של רוב הפוסקים לאסור אבל בשעת דחק וצורך מיוחד מתירים לסמוך על המתירים.

האם כשבעזרת השם תקום סנהדרין ותכריע בסוגויות, האם זה שתיהיה בעתיד הלכה אחת, מחייב שהמציאות היום שיש הלכה לאסור אבל במצב מיוחד תיהיה מותרת, תתבטל מהעולם? או שגם אז יהיו יכולים להיות מנגנונים כאלה של הלכה כללית ומשתנה בעת הצורך(ללא קשר לפיקוח נפש)?.

ועוד שאלה קטנה האם פרה רגילה יכולה להוליד פרה אדומה? או שיש זן של "הפרות האדומות"?

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

כל שאלה שאנו שואלים על הסנהדרין תזכה לתשובה שהיא די מפוקפקת. אנחנו לא יכולים לקבוע מה יהיו הכללים שלהם, ואפשר שאנו סבורים שהמקורות עולה דעה א אבל הסנהדרין תהיה מוסמכת כמובן לקבוע ב. על כן, צריך להתייחס לכל שאלה בנושא כהשערה.

סביר מאוד להניח שגם כשתהיה הסנהדרין - יהיו לה כללים של לכתחילה וכללים של בדיעבד. הלוא בתורה עצמה אנו מוצאים כך, כגון בפרשת אשת יפת תואר, או בפרשת מלך (לדעת חלק מהראשונים), בה התורה חורגת מהנורמה האידיאלית במצבים מסוימים !

אבל, כאמור, נחיה ונראה.

אני לא מבין גדול ב״פרות אדומות״. הבנתי בגנטיקה אומרת שחייב להיות גן של אדמדמות באמא או באבא או בשניהם.

כל טוב