לימוד תורה בתקופת המקרא

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 25/07/24 18:34 יט בתמוז התשפד

שאלה

שלום רב!

איך למדו תורה התנאים ולפני?

איך דוד המלך למד בבית המדרש ולא כל הנ"ך היה כתוב?

האם הם למדו רק תורה?(כאילו חמישה חומשי)

אם כן למה אנחנו לא עושים זאת כיום?

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

הם למדו את כל התורה שבכתב והתורה שבע"פ שנתנה בהר סיני, שם למדו את כל הדרשות והמדות שהתורה נדרשת בהן, ידעו ללמוד את כל ההלכות מהתורה עצמה. כח זה נחלש מאד ואין אנו יודעים את כל דרכי דרישת התורה, כמו כן הם ידעו את כל התורה והמשנה בע"פ ודרשו את הפסוקים והמדות שהתורה נדרשת בהן. אנו שאין אנו יודעים את המשניות והדרשות בעל פה לומדים מהגמ' שכבר מביאה ומלמדת את יג מדות שהתורה נדרשת בהם. כך שאין אנו יכולים ללמוד כפי שלמדו בעבר, אלא אדרבא רק בעזרת המשנה והתלמוד. כבר נאמר שראשונים כמלאכים אנחנו כבני אדם, ואם ראשונים בני אדם אנחנו חמורים, אנו צריכים להכיר בהתמעטות הדעת ולהשתדל לחזור לדרישת התורה כפי שהייתה בישראל.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ