כרת לפני גיל 20

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/07/24 09:10 כו בסיון התשפד

שאלה

היי, ראיתי תשובות רבות ומגוונות לגבי עונש לפני גיל 20.

חלק סוברים שאין עונש בכלל לפני גיל 20 :

1. אור החיים (פרשת כי תשא)

2. רש"י (במדבר טז, כז)

3. רבי עובדיה מברטנורא (אבות פרק ה משנה כא)

4. החיד"א (עין זוכר לרבינו החיד"א, מערכת ב אות כב)

5. חזקוני (שמות ל, יד)

6. הכלי יקר (ויקרא כה, ח)

7. תפארת ישראל (אבות פרק ה משנה כא)

8. רא"ם (רא"ם על התורה, בראשית כג, א)

9. יפה תואר (פירוש יפה תואר על מדרש רבה, פרשת חיי שרה)

חלק סוברים שאין עונש כרת לפני גיל 20 :

1. הרמב"ם (פירוש המשנה, סנהדרין פרק ז משנה ד) {הרמב"ם סובר שזה "קבלה" (עבר מדור לדור / הלכה למשה מסיני, אז לא הבנתי איך חלק מהראשונים חולקים על זה?}

2. המאורי בשם רבינו יצחק בן רבי שלמה מטולידו (פירוש מאורי אור על פרקי אבות, פרק ה משנה כא) {הוא סובר שחוץ מעונש כרת, גם אין עונש מיתה בידי שמיים לפני גיל 20}

3. הפני משה (בפירושו על התלמוד הירושלמי) {לגבי מה שאמר רבי אבין בנו של רבי תנחום בר טריפון}

ויש הסוברים שיש עונשים כבר מגיל 13:

1. החכם צבי

2. החתם סופר {אך בניגוד לדעתו של החכם צבי, החתם סופר כותב שלפני גיל 20 הקב"ה מעניש את האדם בעולם הזה על החטאים, אבל בעולם הבא הוא לא נענש}

לסיכום: זה נראה שלפי הרוב המוחלט של הדעות אין עונשים / עונש כרת לאדם לפני גיל 20.

אז מה הדין כיום?

תשובה

שלום וברכה

איך אנחנו יכולים לדעת מי "צודק" ?

זו מחלוקת בין גדולי ישראל.

ואנחנו יכולים ללמוד את דבריהם.

ולדעת שיש על כך מחלוקת.

כל טוב