איך אתרוגי לוריא כשרים? הם באים תוך כדי פגיעה בחיי התושבים

חדשות כיפה הרב דוד לוי 20/06/24 23:11 יד בסיון התשפד

שאלה

שלום,

שמעתי לאחרונה על סיפור מזעזע ואני עוד יותר מזועזע מזה שהרבנים והבד"צ נותנים לזה כשרות.

ישנו מגדל אתרוגים בכפר חב"ד בשם נחום לוריא, הוא החליט בשנים האחרונות להתרחב ולשתול את פרדס האתרוגים שלו במרחק של 2 מטר מבתי התושבים.

הוא מרסס ללא הפסקה חומרי ריסוס מסכני חיים אשר גורמים למחלות קשות ולעיתים אפילו למוות רח"ל.

ניתן לראות כאן את הריסוס במרחק אפסי מבתי המגורים:

" type="video/youtube" />

ניתן לראות באתר של משרד הבריאות כמה זה מסוכן:

https://www.osh.org.il/uploadfiles/d_1614_reilut_homrey-hadbaraw.pdf

אני רוצה לשאול, אתרוגים שבאים תוך כדי פגיעה בבריאות ובחיי תושבים - האם הם כשרים?

האם אין אמות מידה שרבנים צריכים לפעול לגביהם? איך הוא מקבל כשרות?

תודה רבה.

תשובה

שלום לך ותזכה למצוות על ערנותך.

אכן כמו שאתה כותב, יש אמות מידה שרבנים צריכים לפעול לפיהם במתן כשרות.

אמות המידה זה אך ורק כשרות המזון או האתרוג לברכה.

כל הדברים שמסביב, החל מאוכל שאינו בריא, דרך עושק הפועלים ועד פגיעה בסביבה, אינם אמות מידה לנתינת כשרות. כל אדם צריך ללמוד להסתכל מסביבו ולא לקנות ממי שאינו משלם שכר כהלכה או מצער בעלי חיים או לוקח פועלים זרים במקום להעסיק את בני עמו (חמור יותר מדברים רבים אחרים).

רב שלא ייתן כשרות בגלל דברים אלו, חמורים ככל שיהיו, חשוף לתביעות ואחרים יתנו כשרות במקומם.

אני מציע לך להקפיד לקנות רק ממי שמעסיק יהודים ומשלם שכר הוגן (גם אם זה מייקר את המוצר) וכמובן רק אוכל או עבודה בריאה שאינה מזיקה לאחרים - כל זה נתון לאדם שעיניו בראשו ואינם מאמות המידה לנתינת כשרות.

בהצלחה דוד לוי