לפני גיל 20

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 20/06/24 18:28 יד בסיון התשפד

שאלה

היי, שבוע טוב.

כשעניתם לי שאין כרת לפני גיל 20, התכוונתם בכללי או רק בעולם הזה?

ומה לגבי דעתם של החתם סופר והחכם צבי?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

מכיון שהרמב"ם כתב שאין כרת לפני גיל 20 כך אנו מסבירים. אמנם יש חת"ס ויש חכם צבי, כל אחד בשיטתו האם לעניין חטאים כלליים או פרטיים או האם הקב"ה מחכה עם העונש עד גיל כ', אבל פשטות לשון הרמב"ם היא שאין עונשים על חטאי כרת עד גיל כ'.

באופן כללי לא ראוי לאדם להתעסק בדברים שהוא לא יכול להבין ולדעת, ברור שמגיל יג יש עונשים ואסור לעשות עבירות, אבל עונשים אלו דברים משתנים שנמדדים בדעת עליון, ואנו לא יודעים בסוף את תורת העונש (וטוב שכך) ולכן מה שאמרו הראשונים אפשר לקבל ולנהוג כמותם, ואין צורך להתפלפל בעונשים שאין אתה יודע את מהותם. ואם אדם עבר עבירה בין כרת, מיתה, מלקות וכדו' צריך לעשות תשובה, וא"כ מה לך בדיני כריתויות.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ .