דיני שכירות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 08/03/24 11:24 כח באדר א'

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב,

רציתי לבדוק שאלה לגבי ביטול חוזה שכירות מצד המשכיר .

השכרתי שטח להקמת מסעדה בתוך ״מתחם יהודי״ בחו״ל לתקופה של 10 שנים - לאחר שנתיים הודיע לי המשכיר כי הוא נדרש להוציא אותי מהמקום עקב בנייה מחדש של המבנה ( לא עקב סיכון של המבנה אלא עקב בניה של משהו יותר מפואר ) , יש לציין ששנינו לא חשבנו שמצב כזה יקרה וכמובן אין איזור בחוזה על איזשהו עניין כזה שאני יצטרך להתפנות עקב שיפוץ כזה או אחר - כן היה ידוע שהמבנה הולך לכיוון שיפור ושדרוג ( אף פעם לא לכיוון של בנייה מחדש ) גם בגלל זה תקופת זמן החתימה היתה למשך זמן ממושך על מנת להנות מהשדרוג של המבנה וכמו כן גם ההשקעה בבניית המסעדה היתה מקסימלית.

במצב הנתון אין המשכיר יודע לכמה זמן הוא צריך להוציא אותי ומעוניין בכללי להביא שוכר אחר במקומי לאחר מכן ( הצעתי פיצוי כספי לכל חודשי ההיעדרות ולחזור לשכירות אבל זה לא עולה בקנה מידה עם האינטרסים והיכולות של המשכיר להתחייב אליהם ) עקב המצב הזה אני דרשתי סכום הגבוה קרוב לפי 3 מסכום ההשקעה ( עקב הרבה כשלים שהיו במבנה ובתשתיות במהלך השנתיים רק לאחרונה התחילה המסעדה להתרומם ולהפיק רווחים ) סכום זה ננקב בשיחה אקראית עם המשכיר בנושא אחר לגמרי ( למקרה שמישהו ירצה לקנות את המקום ואת החוזה שכירות באותו הזמן ) כמה חודשים לפני ההודעה על הרצון לביטול החוזה מצד המשכיר .

מצידו אומר המשכיר כי הסכום לא תואם את מצב המסעדה ולכן לא מוכן לשלם את הסכום, מצידי כמובן טענתי שיש עניין של הפוטנציאל שלא מתממש בביטול החוזה להפיק רווחים משמעותיים מהמקום במיוחד שהיה ידוע מראש כי ייקח פרק זמן ממושך לנסות להקים קונספט חדש ברמה גבוהה .

האם הדרישה שלי מוצדקת/ לא מוצדקת, האם אני צריך להתפשר על פחות / מגיע לי יותר ????????‍♂️ ?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

הדיון הוא בחו"ל ובדיני הגויים, כך ששאלות כאלו נדונות על פי מנהג המדינה שם, אינני יודע את המנהגים בחו"ל, אבל בודאי שבמשפט השכלי לשאלת הפוטנציאל יש משמעות גדולה (במשפט היהודי פחות) ולכן נראה שאתה צריך לברר את המנהג במדינה המדוברת, ואם זה מקובל אפשר לתבוע ובגדול. הגמ' אומרת שמי שיש לו דין עם הגוי יידון עמו בחודש אדר המתחדש עלינו לטובה.

שבת שלום

חודש של שמחה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ