איסור על דחף

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 06/03/24 06:17 כו באדר א'

שאלה

שלום רב,

האם ניתן להגיד שלא קיים איסור על דחף, כגון דחף מיני מוגבר, דחף אלים, מחשבות רעות וכו' אלא רק על מעשים?

למעט 'לא תחמוד אשת רעך'?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

האם אפשר אחרת ?

האם יכול להיות איסור על דחף ?

גם "לא תחמוד" לדעת הרמב"ם אינו על הדחף, אלא על פעולות לא כשרות הנעשות כתוצאה מהדחף הזה:

"....כל החומד עבדו או אמתו או ביתו וכליו של חבירו או כל דבר שאפשר לו שיקנהו ממנו והכביד עליו ברעים והפציר בו עד שלקחו ממנו אף על פי שנתן לו דמים רבים הרי זה עובר בלא תעשה שנ' (שמות כ' ט"ז) לא תחמוד..."

אמנם, נכון להתמודד עם דחפים, וכך הוא כותב בהמשך:

"... התאוה מביאה לידי חימוד והחימוד מביא לידי גזל שאם לא רצו הבעלים למכור אע"פ שהרבה להם בדמים והפציר ברעים יבא לידי גזל שנ' וחמדו בתים וגזלו ואם עמדו הבעלים בפניו להציל ממונם או מנעוהו לגזול יבא לידי שפיכות דמים צא ולמד ממעשה אחאב ונבות...".

אבל היא עצמה אינה יכולה להיות איסור.

כל טוב