מה דינו של הנפטר?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/07/24 11:57 ט בתמוז התשפד

שאלה

ע"פ ההלכה היהודית, במידה ואדם לא סולח לאדם שנפטר, מה דינו של הנפטר?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

ההלכה לא עוסקת בשאלות השקפה אלא בשאלות מעשיות.

לפי ההשקפה היהודית, לאחר המוות נעשה דין. בדין הזה שוקלים את מכלול ההתנהגות של האדם לאורך כל החיים שלו - על כל הטוב וכל הרע שהוא עשה.

אם הנפטר חטא לזולתו ולא תקן את החטא על ידי תשובה והתנצלות עבירה זו נחשבת בין כל העבירות שלו. אין לנו מושג מה המשקל של המעשים הטובים והרעים וכיצד מוכרע בסופו של דבר הדין.

מתוך רמב"ם, הלכות תשובה פרק ג' הלכות א - ב: "כל אחד ואחד מבני האדם, יש לו זכיות ועונות. מי שזכיותיו יתירות על עונותיו, צדיק. ומי שעונותיו יתירות על זכיותיו, רשע. מחצה למחצה, בינוני. ושקול זה אינו לפי מנין הזכיות והעונות, אלא לפי גודלם. יש זכות שהיא כנגד כמה עונות... ויש עון שהוא כנגד כמה זכיות... ואין שוקלין אלא בדעתו של אל דעות, והוא היודע היאך עורכין הזכיות כנגד העונות".