עמל התורה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/02/24 12:53 ה באדר א'

שאלה

שלום כבוד הרב,

1-האם ככול שמתאמצים יותר בלימוד תורה ללא קשר לתוצאה - מקבלים יותר שכר?

2-האם זה תקף גם ללימודי חו״לֹ?

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלות:

א. אני לא יודע כיצד הקב"ה מעניק שכר ומהם הכללים בשמיים. חכמינו לימדו אותנו כי באופן עקרוני "לפום צערא אגרא", ואם כן סביר להניח כי השכר שאנו זוכים בו קשור למידת המאמץ, וככל שאנו מתאמצים יותר - כך השכר גדול יותר. אולם לעולם יש לזכור כי יסוד תלמוד תורה שלנו הוא כדי לקיים את מצוות תלמוד תורה, ולזכות לראות את סידור העולם על ידי הקב"ה, ולא סוגיית השכר היא העומדת בראש מעייננו.

ב. במקום בו מקדמים את העולם על ידי לימוד חול - סביר להניח שכן. אם זה לא קשור לתיקון העולם והטבה בו - סביר להניח שלא. אבל, כאמור, אין לנו מושג של ממש בתורת הגמול הא-לוהי, זולת מה שהוא לימד אותנו בתורתו.

כל טוב