עיבור השנה והתחממות גלובלית

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/02/24 10:13 ג באדר א'

שאלה

שלום כבוד הרב,

למיטב ידיעתי, עניין עיבור השנה נועד לדאוג לכך שחג הפסח יוחג באביב.

בשנים האחרונות אנחנו חוזים במגמה ברורה של התקצרות החורף והקדמת האביב כך שבד״כ כבר בחודש אדר ישנה ישנן תופעות רבות המאפיינות את האביב (ורוב מוחלט של מדעני האקלים צופים שהתופעה רק תלך ותהיה מובהקת יותר בשנים הבאות באזורנו).

מהן ההשלכות על עיבור השנה? בזמן הסנהדרין היתה גמישות שכן העיבור היה נקבע בהתאם לאקלים בפועל, אך כיום כשהעיבור נעשה במחזורים קבועים, האם אין מקום לבצע התאמות, שלא נצא חוגגים את הפסח בקיץ?

בברכה,

ישראל

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה יפה מאוד.

קודמות לה שאלות שנוגעות לעצם חישובי התקופה, ולעובדה שיותר ויותר שנים כבר לא יהיו שמה שנקרא מבחינה אסטרונומית "תקופת האביב", בכלל סטיות זעירות שהצטברו במשך אלפי שנים.

ואמת הדבר שאנחנו משותקים.

אין לנו כל יכולת אפילו לבחון את השאלה הזו, שכן אין לנו מוסד מוסכם (סנהדרין) שיכול להתמודד עם האתגר.

ואנו מסתמכים בחגינו על "אמר לו: הרי הוא אומר אתם אתם אתם שלש פעמים אתם אפילו שוגגין אתם אפילו מזידין אתם אפילו מוטעין..." (ראש השנה כה ע"א).

כל טוב ויישר כוח