מצוות עונה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 13/02/24 10:54 ד באדר א'

שאלה

האם בעל יוצא ידי חובת קיום מצוות עונה כאשר הוא עצמו לא מעוניין אף פעם ביחסי אישות מחוסר חשק( הוא גם אומר זאת) ולכן לא יוזם לעולם יחסים אבל אומר לאשתו שאם היא רוצה בכך שהיא תיזום והוא ישתדל לשתף פעולה?

לאשה מפריע שהוא לא יוזם כי זה מראה שהוא לא מעוניין וגם אם ישתף פעולה ברמה כלשהי כדי לרצות את אשתו, מורגש שהוא לא מאד מעוניין בכך.

מצד שני הוא כן מסכים לשתף פעולה ברמה כלשהי רק שהוא מעביר את היוזמה לכך אך ורק לאשתו.

האם זה עונה על קיום מצוות עונה?

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה רגישה ועדינה עד מאוד. היא כמובן נוגעת לא רק בשיקולי הלכה, כי אם גם ביסודות העמוקים ביותר של הזוגיות.

ומדוע ? כי מצוות עונה מסוגלת ליצור מסגרת.

אבל אין בידה ליצור תוכן, התמסרות, תשוקה ורצון.

היא יכולה להטיל חובה. אפשר לצאת ידי חובה. אבל לא ידי זכות.

אבל קשה מאוד לקיימה רק מכוח חובה, מכוח הכרח, והיא גם פוגעת כאשר היא יונקת מהחובה בלבד. שני הצדדים אינם חשים מרוצים.

אי אפשר לקיימה בטוב רק מתוך נכונות, והיענות לרצון השני.

כאמור, היא יוצרת פיגומים-מסגרת שמאפשרת שיתעורר דבר מה, אולם לעולם מסגרת אינה מבטיחה דבר. היא רק מאפשרת.

נראה פשוט שלא מספיק לומר: אני מוכן. אני נענה.

ונכון גם להתחייב להיות שחקן בתחילת הדרך.

ולא להסתפק רק בהבעת הסכמה, כי אם ביוזמה – גם אם היא לא אמיתית.

ומתוך המעשים אפשר שיתעוררו הלבבות.

ואפשר שלא. ואז צריך יהיה לפתוח דברים אחרים.

ובקיצור: יהיה נכון מצד הבעל לעשות יותר. לא רק לדבר בשפת חובה, אלא גם בשפת ריצוי.

כל טוב ושלום פנימי