האם יש לרב ההוא קפידא עלי ?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 04/01/24 13:52 כג בטבת התשפד

שאלה

שלום רב

אני מודעת שהסוגייה שאני מעלה שונה ואולי פחות מקובלת, אבל זה מטריד אותי ומקווה שאוכל לקבל מענה:

לפני מספר שנים כאשר הייתי בתחילת דרכי בתשובה ועברתי תקופה קשה, הופניתי ע"י הרבנית שהנחתה אותי להתייעצות עם רב בעל שם.

היא סיפרה לי שסייע ללא מעט בנות שהיא מלווה, ובמסגרת זו ממליץ על קבלות שייקחו על עצמן, עונה על שאלות ובודק בספרי קבלה.

בפועל כשבאתי אליו לא היה שום דבר מזה - הוא אמר שיתפלל בשבילי ופה זה נגמר, הוא אפילו לא ענה לשאלות הבודדות ששאלתי אותו.

הרבנית מאוד הופתעה כשסיפרתי לה מה היה, שאלה כמה פעמים אם הוא לא פתח ספר, לא המליץ על קבלה, ואמרה שמעולם לא קרה שמישהי שהפנתה אליו עברה דבר כזה.

זה עורר בי ערעור לא קטן ותהיות במה פשעתי שהוביל ליחס הזה (הגעתי בלבוש צנוע והתנהגתי בצורה מכובדת, למען הסר ספק).

לאחרונה קראתי כמה סיפורים על מקרים שאנשים זכו להתעלמות דומה מרבנים גדולים והמקור היה שראה שקיימת עליהם קפידא גדולה שלא יוכל לסייע בה, ואני תוהה אם יכול להיות שזאת הייתה הסיבה להתנהלותו.

ניסיתי לחשוב איזו קפידא יכולה להיות עלי ולא עלה לי שום דבר.

אני מתלבטת אם לחזור אליו (עברו מעל 7 שנים מאז) ולנסות שוב, אבל חוששת שוב מפגיעה.

ברור לי שאתה לא יכול לענות בשמו, אבל אני מנסה להבין איזה הסבר אפשרי יכול להיות לסיטואציה ולא קל לי. תודה

תשובה

שלום וברכה

האם אני רשאי להציע לך – את בוודאי לא חייבת לקבל – הצעה אחרת ?

אל תלכי למי שעונה על שאלות ובודק בספרי קבלה הנוהג כך.

ואל תלכי לרב שאומר שיתפלל בעדך, ולא נותן לך תשובה לשאלות שמתיישבת על דעתך ומיטיבה עמך.

הוא לא הרב שמתאים לך, אם את מחפשת תשובות לפני התפילות, והדרכה שתוליך אותך בדרך טובה.

לא אני המצאתי את העצה הזו, אלא הגמרא במסכת חולין בדף ו, כדי להקל עלייך אני מצטט את דברי רש"י בדילוגים (בלי לשנות את התוכן): "אם יודע ברבו - שאם ישאלנו ישיב לו טעם; בין – שאל".

ואם הוא לא עונה כראוי ? "אם בעל נפש אתה - ומתאות לשאול ולעמוד על העיקר, מאי תקנתיה (מה תקנתך) ? פרוש הימנו !

אל תאשימי את עצמך, ואל תחפשי קפידא, ואל תחזרי אל מי שאת חשה שפגע בך.

וגם לא מוטל עלייך לחפש הסבר.

פשוט, אם זה לא מיטיב עימך – מצאי רב אחר שיענה לשאלותייך, יעצים אותך, יתבע ממך, ואת תצאי ממפגש עימו מחוזקת ולא נבוכה.

כל טוב