שבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 31/12/23 16:17 יט בטבת התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב

א) האם ההלכה שכבוד יום קודם לכבוד לילה קשורה בהכרח לדין סעודת שבת ? במידה וכן האם ביום השבת צריך לאכול את התבשילים החשובים (מדין כבוד יום קודם) דווקא בתוך הסעודה, או אף שלא בתוך הסעודה?

-דוגמא ספציפית שלי היא שיש מאכל שאני אוהב לאכול בערב והוא המאכל האהוב עליי אבל בבוקר אני לא אוהב לאכול אותו מה עליי לעשות?

ב) מי שלא אכל סעודת ליל שבת, ואוכל ביום השבת שלוש סעודות, האם את ההלכה שכבוד יום קודם לכבוד לילה יקים בסעודה הראשונה של היום, או בסעודה השניה של היום, או שאין לזה נפקא מינה כלל

תשובה

שלום וברכה

א. אכן כבוד יום גדול מכבוד לילה, אולם הכבוד אינו מחייב לאכול דווקא את המאכלים המכובדים בתוך הסעודה, ויש מנהגים שונים שאוכלים דבר מה מיוחד לקידוש היום, ולאחר מכן לומדים או עושים נושאים משפחתיים וכדו', ורק מאוחר יותר סועדים סעודת שבת, ועוד מנהגים. אבל, אם יש מאכל שלא אוהבים בבקר וכן אוהבים בלילה – בוודאי שיש לאוכלו בלילה, שהלוא אין שום טעם לאכול אותו ביום.

ב. אם לא אכל בלילה – אין נפקא מינה באיזו סעודה יכבד את השבת, ויעשה זאת במקום שיהווה הכבוד הגדול ביותר.

כל טוב