יהושע בן פרחיה חי באותו זמן של ישו?

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 28/12/23 15:38 טז בטבת התשפד

שאלה

לפי הגמרא יש"ו היה תלמיד של רבי יהושע בן פרחיה , ויש אומרים שלא מדובר ביש"ו הנוצרי. ידוע אצל הגויים שיש"ו נהרג כ40 שנה לפני חורבן הבית , ולפי מה שקראתי רבי יהושוע בן פרחיה היה חי הרבה לפני התקופה הזאת. אז איך אפשר לישב את הדברים מבחינה כרונולוגית? יש 2 ישו ? 2 רבי יהודה בן פרחיה? התאריך של לידת יש"ו של הנוצרים הוא לא נכון ואז לא הרומאיים תלו אותו?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

שאלה זו סבוכה ודנו בה גדולי ישראל, האם היו שני יש"ו, אחד בימי יהושע בן פרחיה ואחד בסוף בית שני. מתי חי ר' יהושע בן פרחיה המוזכר בגמ'. עיין בספר סדר הקבלה למאירי מהדורת אופק עמ' 68-69 אות רנח. ועיין רשב"ץ אבות א' טו. וביביע אומר ח"ג יו"ד סי' ט. ועוד חוקרים רבים, ואין לאף אחד תשובה מוחלטת בשאלה זו. אבל כיוון שאותו האיש כולו שקר גם לידתו כנראה שקרית ולא ידועה. וכתב האברבנאל שיש"ו יצא מעולמו כמאה שבעים שנה קודם החורבן והנוצרים הם שכותבים שיצא מהעולם מ"ב שנה קודם החרבן כדי שנחשוב שחרבן הבית עונש על הריגתו. על כן כל הדברים הללו הם השערות ואין הוכחות מוחלטות.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ