האם בתורה יש איסור על מדינה יהודית?

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 29/12/23 09:33 יז בטבת התשפד

שאלה

שלום, בספר דברים פרק ד פסוק כו כתוב "הַעִידֹתִי בָכֶם הַיּוֹם אֶת-הַשָּׁמַיִם וְאֶת-הָאָרֶץ, כִּי-אָבֹד תֹּאבֵדוּן מַהֵר, מֵעַל הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַתֶּם עֹבְרִים אֶת-הַיַּרְדֵּן שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ: לֹא-תַאֲרִיכֻן יָמִים עָלֶיהָ, כִּי הִשָּׁמֵד תִּשָּׁמֵדוּן." האם הפסוק הזה אומר שהיהודים לא ישארו בארץ להרבה זמן ולא יוכלו להקים מדינה יהודית על אדמה זאתי?

תשובה

בס"ד

הפסוק שציטטת מגיע אחרי שלשה פסוקים:

דברים פרק ד פסוק כג (פרשת ואתחנן) - כה (פרשת ואתחנן)

(כג) הִשָּׁמְר֣וּ לָכֶ֗ם פֶּֽן־תִּשְׁכְּחוּ֙ אֶת־בְּרִ֤ית יְקֹוָק֙ אֱלֹ֣הֵיכֶ֔ם אֲשֶׁ֥ר כָּרַ֖ת עִמָּכֶ֑ם וַעֲשִׂיתֶ֨ם לָכֶ֥ם פֶּ֙סֶל֙ תְּמ֣וּנַת כֹּ֔ל אֲשֶׁ֥ר צִוְּךָ֖ יְקֹוָ֥ק אֱלֹהֶֽיךָ:

(כד) כִּ֚י יְקֹוָ֣ק אֱלֹהֶ֔יךָ אֵ֥שׁ אֹכְלָ֖ה ה֑וּא אֵ֖ל קַנָּֽא: פ

(כה) כִּֽי־תוֹלִ֤יד בָּנִים֙ וּבְנֵ֣י בָנִ֔ים וְנוֹשַׁנְתֶּ֖ם בָּאָ֑רֶץ וְהִשְׁחַתֶּ֗ם וַעֲשִׂ֤יתֶם פֶּ֙סֶל֙ תְּמ֣וּנַת כֹּ֔ל וַעֲשִׂיתֶ֥ם הָרַ֛ע בְּעֵינֵ֥י יְקֹוָֽק־אֱלֹהֶ֖יךָ לְהַכְעִיסֽוֹ:

התורה אומרת אם תעבדו עבודה זרה, תשכחו מברית ד', אז חלילה יבוא העונש בפסוק כו, כפי שכתבת, אבל אם עם ישראל מקדש את השם וקורא בשם ד' בהיותו יהודי, ומקים מדינה יהודית ונלחמים בגלל שהוא עם יהודי, זה קידוש השם.

שבת שלום

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ