האם לספר על כלי שיש איתו בעיית כשרות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 22/12/23 10:19 י בטבת התשפד

שאלה

שלום,

אני גר עם שותפים. אני משתמש בכלים שלי והשותפים האחרים בכלים משותפים. יש מחבת שאני רואה שהיא בצד החלבי וראיתי שמכינים בה דברים חלביים. יום אחד ראיתי שותף אחד מכין בו בשרי. אז אמרתי לו שזה חלבי. הוא אמר שהתבלבל ואמר שיכשיר את המחבת ושם את המחבת באיזה פינה לא במטבח. מפה לשם משם לפה השותף הזה עזב בלי להכשיר את המחבת. היום ראיתי ששותף אחר (שכלל לא ידע מכל העניין) הוציא את המחבת מהפינה והכין בה חלבי (ראיתי רק אחרי שאכל). השאלה היא האם לספר לו את מה שקרה ושצריך להכשיר את המחבת, או שלא, הרי במילא הכל פגום והוא לא יודע מכלום אז לכאורה למה לספר. תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

השו"ע סי' צג סעי' א כתב:

קדירה שבישל בה בשר לא יבשל בה חלה ואם בישל בה בתוך מעת לעת (24 שעות) אסור בנותן טעם אבל אם שהה מעת לעת קודם שבישל בה הוי נותן טעם לפגם ומותר התבשיל. אבל הקדה אסור לבשל בה לא בשר ולא חלב.

מכיוון שהקדרה היא טריפה מבשר וחלב אין לבשל בה, אמנם מה שהתבשל לא נאסר אבל יש לכתחילה להכשיר את הכלי. לכן יש לומר לחבר שצריך להכשיר את המחבת.

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ