האם מותר להעיר לאדם חילוני על נושאים הלכתיים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 29/11/23 00:14 טז בכסלו התשפד

שאלה

נכחתי בארוחת שבת חברתית בה נכחו דתיים וחילוניים.

בחור שומר שבת פתח מראש את בקבוקי יין על מנת למנוע מצב בעייתי, וחבר אחר שמחלל שבת בפרהסיה רצה לעזור לו.

עצרתי אותו והסברתי לו בשקט שאסור למי שאינו שומר שבת לפתוח יין, אולם חלק מהנוכחים שמעו והיה מי שטען שמה שעשיתי זאת הלבנת פנים ושפיכת דמים, ושהייתי צריכה לאפשר לו את פתיחת היין גם במחיר של הכשלת הנוכחים.

חשוב לי לציין שמי ששמעו את דבריי היו מודעים לכך שהבחור אינו שומר מצוות (הוא אינו מסתיר זאת), ושהאמירה נאמרה על ידי כהסבר ולא ככעס או נזיפה, ובכל מקרה התנצלתי בפניו אם נפגע מדבריי.

האם דבר כזה אכן נחשב להלבנת פנים ושפיכת דמים? היה חשוב לי בין היתר להבהיר זאת על מנת למנוע מהתרחיש לחזור על עצמו, וכבר הסברתי בעבר ליהודים חילוניים למה אסור שידליקו את האור בשבת עבור אחרים וכדומה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אין איסור להעיר לאדם אחר, בכל תחום, הלכתי התנהגותי סביבתי, בייחוד שיש אנשים רבים שמקפידים על נושאים אלו. אבל אפשר לקרוא לו הצידה ולהעיר לו בסתר שלא יראה כהערה בפני רבים. יש לציין שהיום רוב היינות מפוסטרים כך שכמעט אין בעיה של חילוני שפותח בקבוק יין.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ