החלטות הנוגעות בחיי אדם ללא סנהדרין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 26/11/23 06:15 יג בכסלו התשפד

שאלה

שלום וברכה,

קראתי בשם הרב מבריסק, שהתנגדותו להקמת המדינה היתה בין היתר, משום שטען, שלא ניתן לנהל מדינה יהודית כל עוד אין סנהדרין. זאת משום, שבנהול המדינה יעלו שאלות של דיני נפשות..

כיום עם עיסקת השבויים, הדברים צפים ביתר שאת. מה דעת הרב בנושא?

תשובה

שלום וברכה

ואם אין מדינה - לא צריך לקבל החלטות בדיני נפשות ?

בשואה לא היה צורך לקבל החלטות בדיני נפשות ?

ואין לנו אלא דברי חז"ל בנושאים אלה:

"...שקל הכתוב שלשה קלי עולם כשלשה חמורי עולם לומר לך ירובעל בדורו כמשה בדורו בדן בדורו כאהרן בדורו יפתח בדורו כשמואל בדורו ללמדך שאפילו קל שבקלין ונתמנה פרנס על הציבור הרי הוא כאביר שבאבירים ואומר ובאת אל הכהנים הלוים ואל השופט אשר יהיה בימים ההם וכי תעלה על דעתך שאדם הולך אצל הדיין שלא היה בימיו הא אין לך לילך אלא אצל שופט שבימיו..." (ראש השנה כה ע"ב).

אני אפוא בספק גדול אם זו הייתה עמדת הגרי"ז זצ"ל.

כל טוב