הלכת שבת שאלה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 23/11/23 18:28 י בכסלו התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב,

קראתי שאסור לעשות צמה בשבת ולפרק אותה,

אני אמרתי בלי נדר להשם שאתחיל לאסוף את השיער שלי בחוץ כך שאני הולכת עם שיער אסוף בחוץ..

ראיתי שאסור לפרק ולעשות צמה בשבת

האם מותר להיות עם שיער פזור רק בשבת?

ואם לפי ההלכה מותר, האם אני יכולה בגלל שלקחתי את זה על עצמי?

אם לא, אני יכולה לעשות קוקו עם גומייה? או גולגול שזה שיער אסוף ולגלגל לצורה עגולה ובאופן כללי לפרק את הקוקו לסדר את השיער..

בנוסף מותר לאסוף את השיער עם סרט שאני אמורה לקשור אותו? קראתי שאסור לעשות קשר ולפרום קשר

מותר לי לשים סיכות בשיער? גם ליופי וגם לצורך תפיסת השיער

תודה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אמנם אסור לקלוע צמה בשבת, אבל אפשר לאסוף את השיער בדרכים אחרות. וודאי אפשר להדק בגומיות (אפשר גם למעלה וגם למטה) אפשר לאסוף את השער. אפשר גם לגלגל (לקוקו).

עוד אפשרות - צמה משני חלקים, ככה נפסק בספר 'אורחות שבת' (פרק י"ז הערה כ') בשם הרב שלמה זלמן אוירבעך: "ושמענו מהגרשז"א זצ"ל שאיסור קליעה נאמר דווקא כחולקת את שערה לשלושה חלקים או יותר ועושה מהן צמה. אבל צמה העשויה משני חלקים אין בה איסור משום שאינה דומה לבניין." כי צמה כזאת מתפרקת מעצמה ברגע שמשחררים את הגומיה.

סרטים מותר לקשור בקשר עניבה ומותר גם לפתוח קשר עניבה.

מותר להשתמש בסיכות או קליפס גם לשם קישוט.

חשוב מאוד להיות יפה בשבת, זו מצווה של כבוד השבת.