תקופת התנאים וטומאה וטהרה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 22/11/23 18:38 ט בכסלו התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב.

שאלתי היא מתי הפסקנו לקיים את דיני טומאה וטהרה? (או לפחות את כל פרטיהם)

חשבתי בהתחלה שלאחר חורבן בית שני, אבל אני רואה שמשנה ובגמרא מוזכרות הרבה הנהגות הנוגעות לענייני טומאה וטהרה שאנחנו לא מקיימים והרי הגמרא נכתבה הרבה שנים לאחר חורבן הבית ומשמע (לדעתי) שעדיין קיימו הנהגות אלה.

שמעתי פעם שהגמרא לא כללה בה דברים שלא היו רלוונטים לתקופתה ולכן אין גמרא על שאר המסכתות בסדרי זרעים וטהרות חוץ מברכות ונידה.

אז נראה לי שהמשיכו לקיים את דיני טומאה וטהרה.

אז אני שואל מה קרה בדרך שאנחנו לא נוהגים כך היום?

האם עוד היה להם אפר פרה אדומה?

תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

תחום המחקר ההיסטורי הוא לא תחום שאני בקיא בו, ועל כן את מה שאני כותב יש לקחת בעירבון מוגבל.

דיני טומאה וטהרה לא בטלו ביום אחד. זה היה תהליך. אפר פרה אדומה – קשור לדיני טומאת מת, ועל כן לא ניתן לשמור טהרה ממת בלי אפר פרה אדומה. ברם, כהנים נדרשים עד היום לשמור שלא להיטמא למת, והדבר רק מראה לך את העובדה שלא מדובר בקו חותך, אלא בתהליך.

טומאות אחרות – בעיקר אלה היוצאות מן הגוף, תלויות יותר במקווה, והן כנראה נשמרו לזמן יותר ארוך, ובדיוק כפי שכתבת - הם המשיכו לנהוג זמן רב, ולא זו בלבד, אלא שחלק נוהג עד היום, לגבי עליה להר הבית.

בוודאי שהגמרא כללה דברים שלא רלוונטיים לתקופתה. די לנו אם נראה את רובו של סדר קדשים. נראה לי שמה שאמרו לך נוגע לדברי הרי"ף, אל לא לגמרא.

כל טוב