שמירת שבת ותהילים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/11/23 21:20 ה בכסלו התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב

מה שלומך?

ברצוני לשאול 4 שאלות שקשורות לשמירת שבת ותהילים,להלן השאלות:

1.אני היחידי בבית ששומר שבת,מעבר לכך שבמשפחה הגרעינית שלי לא שמורים שבת גם במשחה המורחבת יש כאילו שלא שומרים שבת.

השבת הזאת יצא מצב שבני המשפחה המורחבת באו לביקור,הצעתי לבן דודה שלי שישחק לי במחשב בכדי שלא יהיה לו משעמם.

מעבר לכך שהצעתי זאת גם נתתי לו הוראות לאיך להיכנס למשחק מסויים ומה הסיסמא שלי וכל זה בזמן שאני לא רואה כלום ומשתדל לשמור שבת...

האם יש על כך איסור?

2.בזמן הביקור של קרובי המשפחה התיישבנו לאכול ארוחת צהריים,התבקש ממני להכין סלט אך נאלצתי לפתוח את המקרר בכדי להוציא את הירקות(המקרר שלנו בעייתי עבורי כי נדלק האור בכל פעם שפותחים אותו).

עשיתי זאת בשוגג אך לאחר מכן הוצאתי את הירקות וסגרתי אותו,האם חיללתי שבת?

3.רציתי לשאול אם קראתי בטעות מזמור תהילים של יום שעוד לא היה בחודש יש משהו שאני צריך לעשות?

4.מה אני עושה אם אני לא מספיק לסיים ספר תהילים בחודש והיגע חודש אחר?

תודה רבה מראש

תשובה

בס"ד

שלום רב,

ענייני השבת חשובים מאוד, ראוי להקדיש תשומת לב רבה לשמירת שבת.

1. שמירת שבת כוללת בתוכה זהירות שאחרים לא יחללו שבת. אתה הדרכת יהודי לפעול בדרך שיש בה חילול שבת. אדם מישראל אחראי לכך שגם ברכוש שלו לא יעשה חילול שבת. אם המחשב הוא ממש שלך, אסור לך להרשות לאחרים להשתמש בו בשבת.

אם ההורים שלך קנו את המחשב, אתה לא יכול למנוע מהם להשתמש בו או לאפשר לאחרים להשתמש בו. אבל אתה לא צריך לשתף פעולה עם מי שמחלל שבת במחשב. למסור לו סיסמה וכד'.

2. לא רק שאסור לך לפתוח את המקרר, אסור לך גם לבקש מאחרים שיפתחו את המקרר עבורך. בכלל אסור ליהנות מחילול שבת, לכן אסור לך לאכול אוכל שהכינו אותו בשבת כמו אוכל שבישלו או חיממו בשבת, באותה מידה אסור להשתמש באוכל שהוציאו מהמקרר בחילול שבת.

כל ההדרכות הללו נכונות בתנאי שבמשפחה שלך מבינים ומקבלים את שמירת השבת שלך. אם יש לך כל שבת מלחמות ומריבות על כל נושא - צריך זהירות רבה מפני שגם השלום במשפחה הוא ערך גדול, וודאי בשבת.

3. כל קריאת תהילים מבורכת, אם קראת מעט יותר זה רק יותר טוב, ותשלים את מה שהחסרת בקריאה זו.

4. אין שום הכרח לסיים ספר תהילים בחודש. זה מנהג. עלולה להיות לך בעיה אם בשלשת החודשים האחרונים סיימת ספר תהלים - מפני שזה מנהג יפה וכל מנהג יפה שנהגו שלש פעמים הופך להיות נדר שחייבים לקיים.