לשקר בשביל שלום

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 18/11/23 20:33 ה בכסלו התשפד

שאלה

שלום הרב. אני מבין ששקר הוא אסור, אך מותר למען שלום. לכן רציתי לשאול: א) האם מותר לשקר למען פגיעה בשם הטוב של האויב (כמו נגד חמאס מסיבות תעמולה)? ב) האם מותר לשקר בנוגע לנפגעי ישראל וכדומה, למען קבלת תמיכה למדינת ישראל? אשמח למקורות. תודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אין לשקר אפילו לקבלת תמיכה במדינת ישראל. אין זו הדרך ואין זו הנהגה טובה, ועיין בדעת כהן סי' קמ, שהמליץ לא להשתמש בשקרים (אפילו חלשים) לצורך הגנה על חיוב המציצה במילה, וק"ו בנידון שאתה שואל שאין לשקר. ובייחוד שהמשנה באבות אומרת "אל תאמר דבר שאי אפשר לישמע שסופו לישמע" דהיינו שקרים אין להם רגלים ובסוף היום הם מתגלים.

שבוע טוב

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ