אזכרה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/11/23 05:47 כח בחשון התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב, יש לסבתא שלי אזכרה בקרוב ואין לנו מניין כבר כמה שנים ועדיין חשוב לי לעשות את האזכרה בשבילה ולהתפלל. רציתי לדעת אם יש דברים שאפשר להגיד גם בלי מניין? לדוגמא בשביל קדיש חייב מניין אבל האם יש דברים שאומרים באזכרה שלא מחייבים? אם כן תוכל לומר לי מה הם? תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

כאשר אין מניין אפשר לומר כמעט את כל סדר האזברה - רק בלי קדיש.

אפשר ללמוד משניות לפי שם הנפטרת.

לומר את פרקי התהילים שאומרים בבית הקברות ואת הפסוקים של שם הנפטרת מתוך פרק קי"ט וכן אותיות נשמה.

אפשר לומר את התפילה: "אל מלא רחמים..." או נוסח אחר של אזכרה. צריך להשמיט בסוף את המילים: "ונאמר אמן" (כי אין מניין).

חשוב לומר קדיש ביום השנה. לא צריך לאסוף מניין במיוחד, עושים זאת בתוך התפילות והלימוד בבית הכנסת. צריך לבקש ממישהו שמתפלל בבית כנסת שיאמר קדיש על הנפטרת.