ספר הושע על אישי ולא בעלי

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 09/11/23 09:55 כה בחשון התשפד

שאלה

שלום רב,

כתוב במפורש בהושע:

והיה ביום־ההוא נאם־ה' תקראי אישי ולא־תקראי־לי עוד בעלי: והסרתי את־שמות הבעלים מפיה ולא־יזכרו עוד בשמם(הושע פרק ב פסוק יח-יט)

מדוע בימינו עדיין מושרשת הקריאה 'בעלי' ולא 'אישי' (אל מול 'אישתי')?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

שאלה זו מורכבת מחלק תנכ"י וחלק בלשני/היסטורי.

אני לא יודע לענות על החלק ההיסטורי.

אולם נראה כי הריחוק מהמילה "בעלי" נובע מכך שהמאבק בעבודה הזרה היה נגד ה"בעלים" - עבודה זרה הקרויה בעל - ועל כן הייתה משמעות חיונית לא להשתמש במילה "בעל" כלפי הקב"ה, גם אל כדימוי משפחתי.

משעה שנעקרה עבודת הבעלים ממקומה - אין גם בעיה להשתמש במילה "בעלי".

כאמור, כל זה מהסיבה התנכי"ת. אולם אני לא יודע מפני מה לא אומצה המילה "אישי" בשפה העברית.

כל טוב