תלמוד תורה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 30/10/23 07:57 טו בחשון התשפד

שאלה

שלום, יש לי בעיה עם תלמוד תורה, מחד גיסא אני לומד טקסט לעומק מסיק מסקנות מענינות ומחודשות לי באופן עצמאי וכותבם, ומאידך גיסא הדבר הזה גורם לי לילמוד איטי עד מאוד, ואני מתכוון לכך, ופה אני שאול כיצד עלי ללמוד האם להמשיך את הלמידה המעמיקה שלי ולהסיק מסקנות חדשות לי ואולי אפילו לסובבי באופן עצמאי או ללמוד כדרך כלל החברה ובכך אומנם ללמוד יותר מהר אך לא לעלות בידי הרבה דברים שדורשים עימוק בטקסט.

למען דגש אני מפרש את התורה וביום טוב אולי יוצא לי לפרש שתי מילים.

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה החשובה כל כך.

דרכי לימוד תורה עשירות מאוד.

ויש ברכה מרובה בכל אחת מהן.

ואין אדם שיכול לפסוע בכולן.

ועל כן, הבחירה בין דרכי תלמוד תורה שונות נעשית בהתאמה אישית - במקום בו אדם מוצא את פירות תלמוד התורה המיוחדות לו.

בשל העובדה שקשה לנו מאוד לאבחן את הדבר - ההצעה המקובל בחז"ל (בנושא מקביל, לא זהה) היא שאדם ישלש את תלמודו, כלומר: יאחוז בזה וגם מזה לא יניח את ידו.

הדבר נובע בין מהחשיבות של כל אחת מהדרכים, ובין מההפריה ההדדית שביניהן.

על כן, נראה לי להציע שתלך בשתי הדרכים גם יחד, וכמובן הן גם מפרות האחת את השניה, וגם מקזזות.

לפתוח את הלימוד בהיקף רחב, גם אם לא מעמיק, כמו שנוהגים בסביבה בה אתה נמצא.

אבל בשלב מסוים לפרוש לעולמך הפנימי, ולדרך בה אתה חש שההתחדשות שלך בתורה אכן מעצימה את תלמוד תורה שלך לגבהים הרבה יותר משמעותיים, גם אם היא איטית מאוד.

האם אתה יכול ללכת בדרך זו ?

כל טוב