שבועה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 10/10/23 13:16 כה בתשרי התשפד

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב גלעד שטרואס

ספר החינוך מצוה ל - שלא לישבע לשוא

שמות כ', ז'

וכן מן הטעם הזה אין שבועה חלה על שבועה ונדר חל על נדר שם דף י"ז ע"א, שהרי בשבועה כיון שנכנס האדם בעצמו במחיצת הקיום כמו שאמרנו, אפילו יכפול הדיבור אלף פעמים שהוא נכנס שם, כניסת גופו במקום אחד בפעם אחת היא נעשית, ואין זה אחר מיכן אלא ככופל דברים לבטלה, אבל הנדר שהוא כמקבל על עצמו להיות לו דבר המותר כאלו נאסר, בכל עת שהוא שונה בקבלתו מוסיף על עצמו איסור אם יבטל קבלותיו, ולפיכך הוא חייב על כל אחת ואחת.

אבקש דוגמאות ל

וכן מן הטעם הזה אין שבועה חלה על שבועה

ונדר חל על נדר שם דף י"ז ע"א,

תודה ממשה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

שבועה על שבועה - אדם נשבע שיבוא לבית הוריו השבוע. וחוזר ונשבע פעם שניה ושלישית שיבוא לבית הוריו השבוע. אם לא לבית הוריו והסתיים השבוע, הוא חטא רק חטא אחד כי אין משמעות לכך שנשבע שוב ושוב.

אבל אדם שנדר נדר שלא יאכל אצל חברו. וחזר ונדר פעם שניה ושלישית שלא יאכל אצל חברו. אם אכל אצל חברו הוא עבר שלש עבירות של חילול הנדרים שלו, כי לכל נדר יש מעמד בפני עצמו.