מה עומד מאחורי קו מקל וקו מחמיר

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 01/10/23 17:08 טז בתשרי התשפד

שאלה

שלום,

בקשר למחלוקות שונות בהלכה, באופן כללי, יש רבנים שאפשר לראות שבכל דבר מחמירים (כשרות, הלכות הקשורות לנשים, הלכות הקשורות לתפילות וכן הלאה) ויש רבנים שבכל דבר מקלים.

כלומר - אם אראה רב שמקל בדברים שונים בכשרות, כנראה שאראה אותו גם מקל בדברים נוספים וכו'.

אז יש רבנים שהקו שלהם זה הדעות המקלות ויש רבנים שהקו שלהם זה הדעות המחמירות.

כמובן שכל זה באופן כללי ולפעמים זה לא כך וייתכן רב שמקל בדברים מסויימים ומחמיר בדברים מסויימים וכו'. אך באופן כללי בגדול איך שאני רואה את זה זה כפי שתיארתי.

השאלה היא - מהי הפילוסופיה / אידיאולוגיה / צורת הבנה / צורת לימוד (לא בטוח מהי ההגדרה) מאחורי זה?

הרי הטקסטים אותם טקסטים, אז למה יש רבנים שמבינים להחמיר, ויש רבנים שמבינים להקל?

תודה ומקוה שהשאלה הייתה מובנת.

תשובה

שלום וברכה

הנושא שאתה עוסק בו הוא רחב מאוד, ומחייב דיון כמובן בשורש המחלוקות בכלל.

אכתוב בקיצור, ובראשי פרקים, ואם תרצה להאריך – אשמח:

א. פסיקה תורנית היא מפגש בין התורה ובין הפוסק. התורה במובן הרחב של דרכי ההשתלשלות שלה עד היום, כלומר: המקורות, הפסיקות ההיסטוריות וכדו'. הפוסק הוא כמובן דמות הפוסק, העולם בו הוא צמח וכדו'.

ב. זה שורש המחלוקות. שכן התורה היא כמעט אותה תורה, אולם כל אחד מאתנו שונה, ולפיכך התוצאה של המפגש היא שונה.

ג. בשל כך, "אל תהי דן יחידי", וביסודו של דבר – פסיקת ההלכה הייתה צריכה להיעשות (בנושאים עקרוניים) בבית דין של 71, בו היו באות לידי ביטוי הדעות כולן.

ד. בהחלט אפוא יכול להיות כי עולמו הרוחני של רב מסוים הוא ההחמרה, ועולמו הרוחני של רב אחר הוא ההקלה.

ה. ברם, מניסיוני התמונה אינה כזו, כי אותם רבנים הנחשבים "מחמירים" בתחומים מסוימים – מקילים בתחומים אחרים, וכן להפך. לכן, החלוקה בין מחמירים למקילים היא פחות חדה. אולם הדבר אינו סותר את העובדה שחלק מהפסיקה הוא אכן המפגש שבין עולמו הרוחני של הרב עם התורה, וזה יוצר פסיקות מנוגדות.

ו. על כל הנושא הזה כתבתי הרבה בספרי "והלכה כבית הלל".

כל טוב וחג שמח