עסק ללא חשבונית וחציצה בתפילין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 28/09/23 07:35 יג בתשרי התשפד

שאלה

שלום כבוד הרב, יש לי שתי שאלות:

1. אני מסתפר אצל אדם שמספר בבית. אני משלם תמיד מזומן ולא מקבל חשבונית, אני כמעט בטוח שמזומן או ביט אלו אפשרויות התשלום שם והוא לא מוציא חשבונית לאף אחד. השאלה שלי היא האם מותר לי להמשיך להסתפר שם? האם יש בזה משום גזל למדינה או כל דבר אחר..

2. בעניין החציצה של בלורית בתפילין. יש לי מעט שיער במרכז הראש שאני מסרק לצד, האם זה חוצץ? אני יודע שקשה להבין בלי לראות אבל בכל מקרה אשמח להסבר הלכתי בנושא.

תודה רבה כבוד הרב!

תשובה

שלום וברכה

א. חייבים לשלם מיסים. למעשה, הנהנה מתקציב המדינה - שזה כולנו, בכל היקף ובכל תחום - ואינו משלם את חובו עושה מעשה לא מוסרי ולא צודק. המדינה הטילה את חובת גביית המיסים על הספק ולא על הלקוח, ועל כן לא ניתן לקבוע איסור להסתפר אצלו, אלא אם כן אתה רוצה לא להיות שותף בהעלמת מס.

ב. באופן כללי, שער אינו חוצץ. אמנם, כתבו הפוסקים שאם הוא גידול מוגזם - יש בו חציצה, אולם מהתיאור שכתבת נראה שלא.

כל טוב