לשון הרע, האומנם?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 21/09/23 07:58 ו בתשרי התשפד

שאלה

שלום רב כבוד הרב

רציתי לשאול היכן עובר הגבול בין דברים לגיטימיים הנאמרים בשיחה ללשון הרע? לדוגמה, במהלך שיחה עם אמי לגבי אדם מסויים שלא התנהג לא כשורה. האם אני יכול לומר את דעתי על אותו אדם ומעשיו ע"פ שלא נשאלתי? אם כן כיצד עליי לעשות זאת כדי שלא ייחשב ל-לשון הרע?

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה החשובה.

באופן עקרוני, נקודת המוצא היא שלא מדברים רעות על בני אדם, אלא אם כן יש "צורך".

בשיחה על אדם שלא נהג כשורה - יש לשאול את עצמנו בראש ובראשונה האם יש צורך שנתערב, כגון כדי להביא לתיקון, כדי להזהיר מפני פגיעתו, כדי להקשיב למי שנפגע ממנו וכדו'.

אם אין צורך כזה - לא מתערבים.

אם יש צורך - מותר, אך יש לעשות זאת לאור כללי החפץ חיים: לשם שמיים, לדבר רק על מה שאנו יודעים, לא לטשטש בין עובדות ופרשנות וכדו'.

כמובן שהדברים מחייבים ספר שלם, אולם ניתן לפעול לאור הכללים האלה.

כל טוב ושמירת לשון