גזל ?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 20/09/23 08:11 ה בתשרי התשפד

שאלה

כבוד הרב שלום,

לפני שנה עשיתי שירות לאומי בבית ספר, בו קיבלתי בתחילת שנה קלמר עם ציוד משרדי. את הקלמר לא נתנו לי אישית, אלא יש אפשרות לקחת ממחסן שפתוח לכל עובדי בית הספר כדי לקחת ציוד, ולקחתי אותו משם. לכן לא נאמרו לי הוראות, ולא נאמר לי אם אני צריכה להחזיר אותו בסוף השנה.

חברה שלי גם היא שירתה שם אבל החליטה לעזוב באמצע השנה, והשאירה לי את הקלמר שלה, כנראה כדי לא לקחת אותו כי כביכול לא סיימה את שנת ההתנדבות שלה. אני לא זוכרת אם אמרה לי מפורשות שהיא רוצה שאחזיר אותו לבית הספר.

עזבתי את המקום לפני יותר משנה, אך לאחרונה גיליתי ששני הקלמרים עדיין אצלי.

האם מדובר בגזל מבית הספר? ומהחברה שעזבה?

אני לא בקשר עם אנשי הצוות שם ואין לי אפשרות להגיע למקום בתקופה הקרובה. אם מדובר בגזל איך אפשר בכל זאת להחזיר אותו?

תודה מראש!

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה והאחריות הגדולה לנהוג כראוי.

אני כמובן לא מכיר טוב מספיק את המציאות, אולם נראה מהתיאור שלך כי הקלמר ניתן על בסיס ההנחה שהוא מתכלה, לאמור: ללא ציפיות שתחזירו אותו, ולכן נראה שאין צורך לעשות דבר.

ברם, אם את חשה שאת רוצה לעשות דבר מה וודאי, ולא ניתן ממש להחזיר את הדברים - כדאי לנהוג לאור ההלכה העוסקת במקרה קצת שונה - הגוזל שאינו יודע ממי גזל ולמי להחזיר - ולעשות בדמי הקלמרים צרכי ציבור (לאמוד כמה הם שווים, ולתת את הכסף למשהו לתועלת הציבור), ואז תחושתך תהיה נקייה יותר.

כל טוב ושוב יישר כוח, וחתימה טובה