עני חשוב כמת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 31/08/23 14:34 יד באלול התשפג

שאלה

שלום לך כבוד הרב רציתי לשאול , כתוב שעני משול למת כי אינו יכול לעזור לזולת בשל מצבו הכספי אך הוא יכול לעזור לזולת בחוכמה שלו ובעוד דברים חוץ מכסף ואם כך אז למה הוא משול למת ? ושאלה נוספת לפי מה שהבנתי שגם אם העני נותן קצת מהכסף המועט שיש לו אין זה נחשב והשאלה, מדוע ?

תשובה

שלום וברכה

הביטוי "נחשב" כמת לא נאמר על עניים בלבד.

"ארבעה חשובים כמתים אלו הן עני סומא ומצורע ומי שאין לו בנים" (עבודה זרה ה ע"א).

אין הכוונה היא שהם מתים, ובשל כך אין בחייהם תועלת או שמחה. הכוונה היא שהחיסרון הזה משמעותי מאוד, ומבחינה זו בלבד הם נחשבים כמתים. יש בהם כמובן הרבה מאוד צדדים חיוביים אחרים.

אין זה נכון שאם העני נותן מעט – אין זה נחשב. להפך, זה נחשב מאוד, כי מעט מאוד אצל העני מקביל להרבה מאוד מאוד אצל עשיר.

כל טוב