ערכים ומידות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 28/08/23 18:52 יא באלול התשפג

שאלה

שלום הרב

האם יש אפשרות לפתח ערכים ומידות?

כמו פיתוח כוח רצון, התמדה ונחישות?

יכולות כמו לא להישבר לעולם!

ומידות אמיתיות כמו גבורה ויראת שמים?

איך אפשר לפתח ולהשריש מידות וערכים אלה אצלי בלב?

האם יש דרכים לפתח ולשכלל כל מידה ותכונה שקיבלתי מבורא עולם?

תודה מראש הרב

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה החשובה הזו.

תשובה עליה מחייבת כתיבת ספר שלם. לפיכך, אענה בראשי פרקים, ואם תרצה להמשיך ולדון בה – אשמח מאוד.

אני מבין כי יש לנו תכונות יסוד. תכונות אלה שונות מאדם לאדם. כל אחד מאתנו הוא שונה.

היו שסברו, בעיקר בתנועת המוסר, כי ניתן לשנות לחלוטין את תכונות היסוד.

איני מאמין בכך.

נראה לי כי חז"ל ביטאו את חוסר האפשרות הזו בגמרא הידועה על מי שנולד במזל מאדים – שיהא שופט או מוהל או שוחט, כדי שלא יהיה מלסטם את הבריות.

כלומר: הם לא הציעו שהוא ינסה להיות אדם אחר, השייך למזל אחר.

הם הציעו לעדן, להטות, לעצב וכדו' – את התכונות הקיימות בנו. במרחב הגדול של אופיו ומהותו.

ולכן, בוודאי שאפשר לפתח כוח רצון, התמדה ונחישות.

אף שכאמור, תכונות אלה שונות מאדם לאדם, ואף שכנראה לא ניתן להפוך את עצמנו מהקצה עד הקצה, יש בתוכנו מרחב גדול, בתוך התכונות שלנו, שמאפשר לעשות כן.

זה נכון לגבי הכל. גם לגבי גבורה. גם לגבי יראת שמיים.

המסע נפתח בקשב שבו האדם מקשיב לעצמו. שבו הוא מכיר את עצמו, ומתוך היכרות אינטימית זו הוא מתמקד, מדייק, מכוון, פועל וכדו' כדי לרומם את הכוחות שיש בו עצמו.

הוא עושה זאת על ידי בירור שכלי של מה ייעודו בחיים ומה הוא מבקש להיטיב בעולם; הוא עושה זאת על ידי היכרות עם כוח הרצון והפעלתו באותם תחומים המתאימים לו, ומטפח את השריר הזה; הוא עושה זאת על ידי מעשים, המושכים את הלב שלו עצמו.

וכך הוא פוסע בנתיב שלו עצמו.

האם הדברים נראים לך ?

כל טוב