ברכה על מספר ירקות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/08/23 08:58 ה באלול התשפג

שאלה

היי כבוד הרב

האם יש ברכה כזו בורא מיני הירקות ?

לדוגמא אם אני אוכלת מספר ירקות אז יש שילוב של כל הירקות ביחד

לדוגמא האדמה והעץ ביחד .

תשובה

בס"ד

שלום רב,

בהגדרה הלכתית, כל מה שמברכים עליו פרי העץ, נחשב פרי, גם אבוקדו.

וכל מה שמברכים עליו פרי האדמה, נחשב נחשב ירק גם בנננה או תות שדה.

ההגדרה ההלכתית לא תלויה בטעם של הפרי אלא בסוג הצמח עליו גדל הפרי:

צמח שגזעו נובל בכל שנה או שנתיים כמו עגבניה ובטטה נחשב אדמה.

צמח או שיח שיש לו גזע קבוע במשך שנים כמו תפוז או גפן נקרא עץ.

אחרי שהכרנו את ההגדרות: כשיש לפניך פרי וירק (תפוח ותות שדה) תקדים ברכת פרי העץ (תפוח) לפרי האדמה (תות שדה).

אם יש לפניך פרי משבעת המינים (תמר ותפוח) תברך על שבעת המינים (על התמר) בורא פרי העץ (התפוח יוצא בברכת התמר).

אם שני הפירות משבעת המינים (ענבים ותמר) תקדים את הקרוב למילה "ארץ" בפסוק: "ארץ חיטה ושעורה גפן תאנה ורימון

ארץ זית שמן ודבש".

לכן התמר שהוא 2 אחרי "ארץ" (השני בפסוק) קודם לענבים שהם 3 אחרי "ארץ" ( הראשון בפסוק).

לא נכנסנו לשאלה מה קודם כשאוכלים פרי ועוגה וגם שותים יין...