כיבוד אב ואם

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 18/08/23 10:03 א באלול התשפג

שאלה

שלום וברכה כבוד הרב, יש לי שאלה שלא מצאתי תשובה עליה עדיין. למדתי שמתי שהוורים נכנסים הביתה אני חייב לעמוד ועם זה אין בעיה השאלה היא מה לעשות במקרה שאחד ההורים נכנס הביתה ואני עומד ואז אחד ההורים יוצא ל20 שניות מהבית וחוזר האם אני מחויב לעמוד שוב?

ועוד שאלה קטנה ראיתי גם שאסור לדבר להורים בלשון ציווי אבל אמרו לי שאני יכול להגיד להם לדוגמה: אתה יכול לשבת או את יכולה לקחת. השאלה היא האם מותר לי להחליף לפי הצורך את המילה יכול בכדאי לך לשבת או את צריכה לעשות או שגם זה אסור?

תודה מראש.

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה החשובות.

א. החובה לקום כאשר הורים נכנסים לבית קיימת כאשר מדובר בכניסה לאחר זמן שלא היו בו. אולם אם מדובר בהורה שנכנס ויוצא זה תפקוד רגיל בבית, ואין חובה לקום. דוגמה לדבר: אבא שיוצא לתלות כביסה וחוזר וכדו' – אין חובה לקום כל פעם מחדש.

ב. בוודאי שמותר להחליף בסגנון הדיבורי הזה. הכוונה אינה למילים מסוימות אלא לדברי ציווי לאבא. לא אומרים להורים דברי ציווי, אבל מותר לדבר ב"כדאי", או "צריכה" וכדו'.

כל טוב