מחרים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/08/23 20:43 ד באלול התשפג

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב הלל מרצבך

ספר החינוך מצוה שנז - מצות דין מחרים מנכסיו שהוא לכהנים

ויקרא כ"ז, כ"ח ..

ואחד המחרים קרקע או מטלטלין, ניתנין לכהנים שבאותו משמר (בבית המקדש) בשעה שמחרים. וחרמי כהנים, כל זמן שהם בבית הבעלים הרי הם הקדש לכל דבריהם, שנאמר שם כל חרם קדש קדשים הוא ליי, נתנם לכהן הרי הם כחולין לכל דבריהם, שנאמר במדבר י"ח, י"ד כל חרם בישראל לך יהיה. ושדה חרמו של כהן אינה חוזרת לבעלים הראשונים לעולם. ויתר פרטיה, בפרק שמיני מערכין וראשון מנדרים.

כתוב: בשעה שמחרים

האם חייב לנסוע דחוף לתת למשמר הנוכחי ?

ואם כן אז אן מחרים ביום שישי לפני השבת איך יתן למשמר של אותה שעה ?

תודה ממשה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

ברגע שהאדם מחרים, החפץ נחשב של הכהן, גם אם כרגע החפץ עדיין בבית הבעלים.

לכן כתוב: "וחרמי כהנים, כל זמן שהם בבית הבעלים הרי הם הקדש לכל דבריהם".

אם למשל אדם החרים מנורת זהב שנמצאת בביתו, באותו רגע המנורה שייכת לכהן, גם אם עדיין לא העביר אותה לכהן (אם כדבריך החרים דקה לפני שבת...) המנורה הזאת נחשבת הקדש ואסור לו להשתמש בה בשום שימוש.

אחרי שהכהן מקבל את המנורה לידיו, מותר לכהן להשתמש בה בכל שימוש, כי בידיו היא כבר חולין גמור.