ברכות של תינוק

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/08/23 13:21 טו באב התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

ב"ה ילדתי את ביתי הבכורה לפני חצי שנה.

לאחרונה התחלנו תהליך של טעימות ובו הילדה נחשפת לירקות, פירות ומים.

רציתי לשאול מאיזה גיל מתחילים לברך בשם הילד (ז"א שהמבוגר שמאכיל מברך בקול עבור הילד(. וכיצד לנהוג בעניין הברכות בזמן הטעימות, האם לברך על הכל והאם לברך ברכה אחרונה.

תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על הרצון ועל המגמה

גיל חינוך הוא גיל סובייקטיבי, השונה מילד לילד, לפי התכונות השונות של הילדים עצמם.

יסוד ההלכה הוא שהילד אינו חייב בברכה אם אינו מסוגל ליטול את האחריות לברכה על עצמו. זה בוודאי לא קורה בגילאים כל כך צעירים.

אבל מתחילים קודם, כנו שכתבת, כדי להרגיל אותו בברכה.

נראה כי גם כאן - כל עוד היא אינה מסוגלת לשים לב שאומרים משהו לפני הברכה- אין טעם של ממש לעשות זאת.

אולם משעה שהיא מזהה את העובדה שאומרים משהו, גם אם אינה מבינה דבר - אפשר להתחיל להרגיל, אם כי גם זה קורה בגיל מאוחר יותר מחצי שנה.

אין לברך על טעימות.

ואין לברך ברכה אחרונה כל עוד זה באמת חסר משמעות מבחינתה.

כל טוב ושמחה