שמירת הברית לרווק שגר בכרך

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/07/23 20:01 א באב התשפג

שאלה

שלום וברכה לרב הנכבד.

אני רוצה לשאול שאלה הלכתית לא פשוטה, שתשובה בגינה קיימת וברורה.

המקרה שלי הוא קצת שונה משחור או לבן, וראוי אולי להתייחס אליו בכובד ראש למרות האיסורים הברורים בגינו, כפי הידוע לרובנו.

קצת אקדים ואספר על עצמי.

אני בן 37, רווק ללא ילדים.

מאוד מתקשה למצוא את הזיווג שלי, למרות שאני מנסה המון.

דרך חברים, שדכניות, אתרי היכרויות וכיו״ב.

לא תמיד רציתי משהו אמיתי ונכון, ורק בשנים האחרונות חזרתי בתשובה על כך (לא הייתי חילוני, פשוט לא הייתי שומר על הברית).

אפשר לומר שהיו לי המון מערכות יחסים בעוונותיי הרבים שבהם פגמתי וקלקלתי. לצערי הרב.

אבל ישתבח שם הבורא, עשיתי תשובה ומזה כ-6 שנים שאני משתדל לשמור על הברית ומשתדל לא להיפגש עם נשים, ואפילו בת הזוג שלי שאיתה לא שמרתי נגיעה ושאיתה הייתי כמעט שנה, לא היו יחסים. בהמשך אפרט מה עוד אני עושה על-מנת לתקן (למרות שזו לא הנקודה של הפוסט שלי)

אבל ככל שהזמן עובר, כך קשה יותר להישמר.

נכון ש-״מרעיבו שבע ומשביעו רעב״, אבל מדובר באדם נשוי שמקיים יחסי אישות מדי פעם ומרגיע את היצר. אבל מה קורה לרווק שגר בכרך? להזכירך, בעולם של היום עם אמצעי התחבורה, הטלפונים וכיו״ב, כולם נחשבים למעין ״גרים בכרך״, והפריצות נמצאת כמעט בכל מקום - גם כשאתה הולך לקנות סתם חלב.

הנקודה שלי היא שמאוד מאוד קשה לי אבל מאוד מאוד, הסיבות יכולות להיות: (1) שהייתי רגיל לא לשמור וזה מאוד חסר לי; (2) אני גבר די בוגר שצריך את זה; (3) היעדר זוגיות או מערכת יחסים שאתה יודע שאתה בתהליך להתחתן ואז זה יגיע ובהתאם לכך - בראש אתה מתעלה על עצמך ומתאפק. ויש סיבות נוספות שאני מאמין שכרגע לא מוצאות מקום לבטא אותן.

חשבתי פעם ש-״בראתי יצר הרע בראתי לו תורה תבלין״ אז השתדלתי לשמוע את הרב מאיר אליהו, הרב זמיר כהן, הרב מנחם אדרי - כדי להתחזק בשמירת הברית. זה עזר? בהחלט. אבל עד כמה זה עזר ולאורך כמה זמן? לא יודע לומר.

בנוסף, ראיתי כמה סגולות שמסייעות לשמור על הרצון לפגום בברית, ואני כמעט עושה את רובן, ורק לסבר את האוזן -

1. אני קורא כל יום תיקון הכללי.

2. אני קורא כל יום את תיקון מ״ח בתיקוני הזוהר הקדוש.

3. אני קורא כל יום תהילים ופעם נוספת בשבת, כלומר אני מסיים את ספר תהילים פעמיים בשבוע.

4. אני מסיים את ספר דברים בשבת.

5. אני קורא כל יום פרק מנביא.

6. אני קורא כל יום (חוץ משבת) תיקוני הזוהר וזה חוץ מתיקון מ״ח שאותו אני קורא כל יום.

7. אני קורא שניים מקרא ואחד תרגום.

הכל כמובן בלי נדר!

וכל אלו אמורים לסייע לי לשמור על הברית, לפחות בהרגשה שלי שלא אחשוב על זה, אבל זה לא עוזר לצערי. ומה שקורה לאחרונה ממש שאני מתקשה אפילו להירדם מרוב מחשבות על זה, ויש (למעשה תמיד היה בשנים האחרונות) קרי לילה בממוצע פעם בשבוע.

לאחרונה חקרתי קצת את הנושא וגיליתי להפתעתי הרבה שלנשים מותר לענג את עצמן בניגוד לגברים. שלנשים אין איסור של ״זרע לבטלה״. וכל האיסור שלהן מקורו במגע עם הגבר, אבל עם לבדן אין איסור ממשי.

אני מגיע לפואנטה שלשמה פתחתי את הפוסט -

1. מה העצה להישמר ולא לפגום בברית? אני באמת משתדל לעשות כפי יכולתי. מה עוד אוכל לעשות על-מנת לא לפגום?

2. למה לנשים יש אפשרות לפורקן אישי ולגברים לא? זה רק טבעי שלגברים לא נשואים גם יהיה פתרון.

3. היעדר קיום יחסים זה מספר שנים יכול לגרום לבעיות בריאותיות. מה הדעה של ההלכה בעניין הזה?

4. מה הפתרון לרווק בן 37 שלא רואה בעתיד הנראה לעין שהוא מתחתן? להישאר ככה מתוסכל?

5. עוון שפיכת זרע לבטלה הוא הוא כל שפיכה שאינה ביחסי אישות עם אשתו ושהשפיכה אינה בתוך הנרתיק של האישה. אז בהתאם לכך - וממילא בגלל שיש קרי לילה לפחות אחת לשבוע, למה אי אפשר לעשות משהו יזום באותו פרק זמן? (נניח אחת לשבוע כדי להפחית לחץ והכי חשוב - כדי לא לחשוב על זה, כי היום זה מקשה עליי אפילו לישון כמו שצריך).

תודה רבה על הכל.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

הפתרון עבורך מצוי בגישה של הגאון מווילנה, זו גישה שבאה לעודד ולחזק במקום לדכא ולהחליש.

להלן ציטוט מתוך המאמר החשוב:

"...הרב וולבה מדריך את השואל שגם במקרה שהוא ייכשל שוב בעתיד עליו להמשיך ולהתעלם, ולשכוח את הנכתב בספרים ביחס לחומרת העוון: "אל תחשוב על זה ואל תשים לב! תדחה כל מחשבה על זה, ובפרט היזהר מייאוש! רק זה רוצה היצר: להפיל את האדם ליאוש, וזאת אל תתן לו! תלמד הלאה, ובשמחה, כאילו לא קרא כלום!. "עוד זאת: תשכח מה שראית בספרים על העונשים וקושי התשובה וכו', רק עי' בסידור הגר"א... והדברים שתמצא שם הם ינהיגו אותך" (אגרות הגר"ש וולבה ח"א אגרת כד). הרב וולבה התכוון לדברים המובאים בחיבור קטן המתאר את הנהגות הגר"א ותלמידו ר"ח מוולוז'ין שמצורף לעיתים קרובות להדפסות סידור 'אשי ישראל' ונקרא 'כתר ראש' (פיסקא קלג), שמובאת שם התשובה שנתן הרב חיים מוולוז'ין לאדם שנכשל "בעון קרי כמעט בפשע רחמנא ליצלן", והיא ש"כשעוסק בתורה אינו צריך לדאוג כלל". והוסיף שכאשר שאל בעניין זה את רבו הגר"א, הגאון ענה לו שעל אף שספרי המוסר החמירו בעניין מאוד, וכתבו שעל עוון זה "צריך לסבול יסורים קשים ומרורים כמות, ואין תקנה כי אם במיתה ממש" - מכל מקום התורה מצילה את האדם מן הייסורים ומאריכה את שנותיו: "בתיקוני זהר נמצא דבר טוב למבין, שכתב בתיקון כ"א וכ"ב 'אבל אורייתא אורך ימים בימינה' כו' שמצלת מן המיתה... ומן היסורים הקשים כמיתה. והספרי מוסר לא הביאו זאת". לדעת הגאון דברי הזוהר על כך שהעיסוק בלימוד התורה מתקן את פגם הברית צריכים לעמוד ביסוד ההתייחסות החינוכית לנושא".

מתוך המאמר של הרב ד”ר יצחק אבי רונס: על היחס הראוי לראיית מקרה לילה בבית מדרשם של הגר”א ותלמידיו

https://www.machonso.org/uploads/images/%D7%A8%D7%95%D7%A0%D7%A1.pdf

ממליץ לך ללמוד את המאמר היטב - הדברים יהיו מרפא ומרגוע לכאביך

תשובות לשאלותיך:

1. מה העצה להישמר ולא לפגום בברית? אני באמת משתדל לעשות כפי יכולתי. מה עוד אוכל לעשות על-מנת לא לפגום?

אין לי עצות נוספות מעבר למה שאה עושה - מלבד העצה שלא להתעסק בנושא, להסתלק מכל מחשבה עליו

2. למה לנשים יש אפשרות לפורקן אישי ולגברים לא? זה רק טבעי שלגברים לא נשואים גם יהיה פתרון.

נשים לא מוציאות זרע,

3. היעדר קיום יחסים זה מספר שנים יכול לגרום לבעיות בריאותיות. מה הדעה של ההלכה בעניין הזה?

לא שמעתי על בעיה רפואית כזאת

4. מה הפתרון לרווק בן 37 שלא רואה בעתיד הנראה לעין שהוא מתחתן? להישאר ככה מתוסכל?

להתרחק ממחשבות בעניין ולהעסיק עצמו בכל דבר שאפשר כדי להתרחק מהמחשבה והתסכול

5. עוון שפיכת זרע לבטלה הוא הוא כל שפיכה שאינה ביחסי אישות עם אשתו ושהשפיכה אינה בתוך הנרתיק של האישה. אז בהתאם לכך - וממילא בגלל שיש קרי לילה לפחות אחת לשבוע, למה אי אפשר לעשות משהו יזום באותו פרק זמן? (נניח אחת לשבוע כדי להפחית לחץ והכי חשוב - כדי לא לחשוב על זה, כי היום זה מקשה עליי אפילו לישון כמו שצריך).

לא מצאתי בשום מקום היתר לכך