תרומת כליה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/07/23 18:50 כג בתמוז התשפג

שאלה

שלום וברכה,

בענין תרומת כליה, אם יוצאים מנקודת הנחה שזה נכלל ב"לא תעמוד על דם רעך", כיצד יתכן שיש בזה בחירה חופשית אם לתרום או לא?

או שזה חיוב על כל אדם שבמצבו יכול לתרום, או שזה איסור חבלה בגופו.. אפשר להבין שהאסור לחבול נדחה מפני החיוב, אבל איפה אנו מוצאים דרך אמצעית שזו מצווה למי שרוצה?!

האם גם בטובע בנהר ובידו להצילו ללא שיסתכן הוא עצמו נאמר שהדבר תלוי ברצונו?!

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה המחייבת בירור יסודי מאוד.

בקיצור:

גם לחובה לא לעמוד על דם רעינו - יש גבולות.

שאם לא כן, כל אגורה פנויה שיש לך היית צריך לתת לצורך קניית תרופות מחוץ לסל להצלת חיים של חולי סרטן.

אנחנו לא מחויבים ללכת לחפש אנשים שצריך להצילם.

אנחנו חייבים להציל את מי שנזדמן הדבר לידינו.

לכן, אנחנו מחויבים להציל טובע שנתקלנו בו, אולם אין אנו חייבים באופן אישי להפוך להיות מצילים במקומות בהם אין מציל.

וגם לזה יש גבולות, כי במקרה של תרומת כליה חובה לשקלל לא רק את טובת הנתרם, כי אם את התביעות מהתורם - גם אם זה לא מסכן את חייו.

כל טוב ויישר כוח