אני כבר לא מאמין שהיה מבול

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 08/06/23 06:53 יט בסיון התשפג

שאלה

שלום הרב,

אני בן 42, נשוי ואב לילדים. דתי כל חיי, מהנדס בהשכלתי, והפסקתי להאמין.

תמיד הצלחתי לתרץ ולהאמין בכל הסתירות בין דת ומדע, כנראה בגלל שרציתי להאמין, עקב האופי המרצה שלי.

אני עדיין מסוגל להניף את האגודל ולהסביר מה הכוונה בעולם בן 6000 (ההיסטוריה שרלוונטית אלינו), דינוזאורים וכו' וכו'.

אבל יש סיפור אחד, נקודה אחת, בה הכל מתמוטט. המבול.

מצטער, אבל המבול לא קרה. וארחיב- 4500 שנה זה אתמול מבחינה מדעית. כזה אירוע של השמדה המונית היה מותיר אינספור הוכחות לקיומו. החל מפליטת פחמן אפסית לאחריו, דרך צוואר בקבוק גנטי בכל בעלי החיים, ועד להפסקת ישוב אנושי בכל הגלובוס. אין הוכחה כזו. המדע יודע לספר על כמה אירועי השמדה המונית, המפורסם בהם לפני 165 מליון שנה.

כמובן, יש המון סיפורי מבול (מישהו ספר 192) בכל תרבויות העולם, כי שיטפון/ צונאמי/ הוריקן זה אירוע די נפוץ. אני יכול לחשוב על 3 כאלה ב20 השנים האחרונות. אם התרחשו כאלה לפני אלפי שנים הם יזכרו כ'מבול'.

הטענה היא שה' אמת, וכתב את עצמו/ נפשו/ שמותיו בתורה, אז איך כתובות הגזמות כגון 'וימח את כל היקום', 'ואת כל האדם'. מספיק שאות אחת היא לא נכונה והטענה לנכונות התורה לא מחזיקה.

וכנפגשים עם הסיפור של גילגמש, זה פתאום ברור לחלוטין שסיפור המבול הסתובב באיזור, והוכנס לתורה כאמת גמורה. עכשיו זה ברור כטעות, שלא יכולה להירשם על ידי אל יודע כל.

אז אני אשאל שאלה קצת אישית- האם אתה מאמין שזה קרה כפי שמסופר בתורה? יש דרך ליישב את זה?

אשמח לתשובה!

כי אני לא אשאר דתי רק בגלל שיש לי משפחה. איבדתי מספיק שנים לשקר הזה.

תשובה

שלום וברכה

המבול שאתה חווה כעת על אמונתך בגלל פרשת המבול – בנוי על הנחה לגבי הסיפור הזה. אתה מניח כי סיפור המבול מתאר מבול על כל היקום – "וימח את כל היקום", וטוען כי אם אכן זה היה כך – עובדות מדעיות רבות אינן אפשריות.

כנראה שאתה צודק.

אלא אם כן,

אלא אם כן אפשר שאנחנו לא קוראים את פרשת המבול באופן נכון, והתורה אינה טוענת כי העולם כולו הושמד, כי אם מתרכזת בקטע מתוך ההויה שאירעה בו תופעת טבע בהיקף שאין כדוגמתו;

אלא אם כן אפשר שבורא עולם "מסוגל" גם להביא מבול על העולם, וגם לשקם אותו בדרך שעקבות המבול לא תיוודענה;

אלא אם כן בכלל סיפורי ספר בראשית, עד לידתו של אברהם אבינו, דומים למעשה בראשית, עליהם כבר כתבו רבים ש"והתורה ודאי סתמה במעשה בראשית, ודברה ברמיזות ומשלים, שהרי הכל יודעים שמעשה בראשית הם מכלל סתרי תורה, ואם היו כל הדברים רק פשוטם איזה סתר יש כאן, וכבר אמרו במדרש "להגיד כח מעשה בראשית לבו"ד א"א, לפיכך סתם הכתוב בראשית ברא אלקים". והעיקר היא הידיעה העולה מכל הענין לדעת ד', וחיי המוסר האמיתי, והקב"ה נותן במשקל אפילו הרוח שחל על הנביאים, הוא צמצם שדוקא כשיכנסו הדברים הגדולים שבאלה הענינים באלה הציורים יוכלו בנ"א לשאוב מהם, עם כל השתדלותם, את כל היותר מועיל ונשגב להם, ואור יקרות וקפאון, שהם סתרי תורה, שבעוה"ז הם יקרים ויהיו קפויים לע"ל, רק הוא יגלה לנו פרטי הדברים" (אגרת צא של הרב קוק), לאמור: מדובר בסיפור מטאפורי ולא בעובדות מדעיות.

ועוד ועוד.

לאמור: הניסיון שלנו לעמת בין התפישות המדעיות שלנו ובין הקריאה הראשונית שאנו קוראים בתורה הוא די מופרך, בשל פער הזמנים העצום, חוסר הוודאות ביחס לקריאה הנכונה של הפרשה עצמה, ועניינים נוספים.

ודווקא עלילות גלגמש וההשוואה בינו ובין סיפור המבול, שנכתב עליה כה רבות, והעובדה שסיפור כזה "הסתובב" באזור – אפשר שהוא מהווה הוכחה ולא קושיה, וההבדלים העצומים בין שני הסיפורים הם מקור להעצמה ולא להחלשה, כי דרכם אנו יכולים ללמוד את המשמעות המיוחדת של הסיפור בתורה.

ולכן, אני לא עוסק בשאלה המדעית כלל וכלל, אלא לומד את מה שהתורה מבשרת לנו דרך הסיפור הזה, לא בגלל שהמדע אינו חשוב בעיני, אלא בשל העובדה שאני מבין היטב את חוסר היכולת שלנו לגשר על אותם 4500 שנים שדברת עליהם, ועל כן העימות הזה הוא לצערנו בלתי אפשרי.

כל טוב

שלום הרב,

אני בן 42, נשוי ואב לילדים. דתי כל חיי, מהנדס בהשכלתי, והפסקתי להאמין.

תמיד הצלחתי לתרץ ולהאמין בכל הסתירות בין דת ומדע, כנראה בגלל שרציתי להאמין, עקב האופי המרצה שלי.

אני עדיין מסוגל להניף את האגודל ולהסביר מה הכוונה בעולם בן 6000 (ההיסטוריה שרלוונטית אלינו), דינוזאורים וכו' וכו'.

אבל יש סיפור אחד, נקודה אחת, בה הכל מתמוטט. המבול.

מצטער, אבל המבול לא קרה. וארחיב- 4500 שנה זה אתמול מבחינה מדעית. כזה אירוע של השמדה המונית היה מותיר אינספור הוכחות לקיומו. החל מפליטת פחמן אפסית לאחריו, דרך צוואר בקבוק גנטי בכל בעלי החיים, ועד להפסקת ישוב אנושי בכל הגלובוס. אין הוכחה כזו. המדע יודע לספר על כמה אירועי השמדה המונית, המפורסם בהם לפני 165 מליון שנה.

כמובן, יש המון סיפורי מבול (מישהו ספר 192) בכל תרבויות העולם, כי שיטפון/ צונאמי/ הוריקן זה אירוע די נפוץ. אני יכול לחשוב על 3 כאלה ב20 השנים האחרונות. אם התרחשו כאלה לפני אלפי שנים הם יזכרו כ'מבול'.

הטענה היא שה' אמת, וכתב את עצמו/ נפשו/ שמותיו בתורה, אז איך כתובות הגזמות כגון 'וימח את כל היקום', 'ואת כל האדם'. מספיק שאות אחת היא לא נכונה והטענה לנכונות התורה לא מחזיקה.

וכנפגשים עם הסיפור של גילגמש, זה פתאום ברור לחלוטין שסיפור המבול הסתובב באיזור, והוכנס לתורה כאמת גמורה. עכשיו זה ברור כטעות, שלא יכולה להירשם על ידי אל יודע כל.

אז אני אשאל שאלה קצת אישית- האם אתה מאמין שזה קרה כפי שמסופר בתורה? יש דרך ליישב את זה?

אשמח לתשובה!

כי אני לא אשאר דתי רק בגלל שיש לי משפחה. איבדתי מספיק שנים לשקר הזה.