הונאת כשרות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 16/05/23 13:29 כה באייר התשפג

שאלה

לכבוד הרב שלום,

אני ביקשתי מסניף של רשת מזון ענקית לראות את אישור מכירת החמץ של הסניף (אני במכוון נמנע מלציין את שם המקום מחשש להוצאת שם רע). במקום אין אישור מודפס והעובד שלח לי את האישור בתמונה בוואטסאפ.

האישור שהראו לי הוא של חברה אחרת בעיר אחרת, יתכן אפילו של תשפ"ב למרות שקצת קשה מהכתב הידני לומר אם האות בסוף היא ב או ג.

כמה שאלות:

1. האם זאת הונאת כשרות? אני צריך לדווח? אני חייב לומר שהנושא מעורר בי אי נוחות. לא אוהב "להתעסק" עם נושאים כאלו.

2. יכול להיות שברשת ענקית לא עשו מכירת חמץ? הרב אולי יכול לרשום 5 רשתות מובילות שהוא יודע שעשו בהן מכירת חמץ אולי (ככה שאוכל לבדוק אם לרשת עשו מכירה מבלי להוציא עליהם שם רע)? כן ראוי לציין שזאת רשת בת, אבל השם שלה כולל את השם של הרשת הגדולה.

3. כדאי אולי לבדוק שנית עם המקום? אני מניח שכן, אבל לא מעוניין ש"יסמנו" אותי שם

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה ועל האחריות.

אני לא בקיא בתחומים המשפטיים. מה שאני כותב הוא מהעולם האתי וההלכתי,ֿ וחסרים דברים בתשובה שלי.

א. כפי שאתה חש., זה נראה כמו אונאה בכשרות.

ב. אני בוודאי לא יודע איזה רשתות מכרו ואיזה לא.

ג. אינני חושב שאתה צריך להיכנס לבדיקה הזו. יש חוק נגד אונאה בכשרות, ומחלקת הכשרות של הרבנות היא המופקדת עליו. שלח להם את הדברים, ומכאן ואילך זה תפקידם.

כל טוב, ושוב יישר כוח