האם מותר לקטוף פירות מעץ שפולש לרחוב מגינה פרטית

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/05/23 05:14 כג באייר התשפג

שאלה

האם מותר לקטוף פירות מעץ שפולש לרחוב מגינה פרטית

תשובה

שלום וברכה

הגמרא והפוסקים עסקו באריכות באילן של אדם שפלש לרשות שכנו - בין כאשר מדובר בשרשיו, ובין כאשר מדובר בענפיו. נפסק להלכה כי ביסודו של דבר - הפירות שייכים לבעל האילן בכל מצב. הדיון הוא על חובותיו כלפי שכנו, הרשות של שכנו לקצוץ את הענפים המפריעים לו וכדו', אולם לא לגבי הבעלות על הפירות.

זה המקור גם לשאלתך, והפירות ממשיכים להיות שייכים לבעל האילן.

אם הענפים מפריעים להליכה ברשות רבים מותר לקצצן, אולם זה לא קשור לבעלות על הפירות.

לגבי פירות שנשרו - אם יש יסוד להניח שהוא הפקיר אותם - מותרים בלקיחה, אולם אם לא - גם אז הם שלו.

כל טוב