בראשית פרק א - הם מסופר בו גם על סופו של העולם

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/05/23 05:10 כג באייר התשפג

שאלה

שלום כבוד הרב,

רציתי לשאול האם יתכן שפרק בראשית א מספר לנו לא רק על בריאת העולם אלא גם על סופו ועל כל משך קיומו? המשפט החוזר "וירא ה' כי טוב" העלה בי את השאלה, האם ייתכן שהכוונה במשפט היא גם לאחרית הימים? הרי כתוב בסוף הפרק "וַיַּרְא אֱלֹהִים אֶת-כָּל-אֲשֶׁר עָשָׂה וְהִנֵּה-טוֹב מְאֹד" האם הכוונה היא רק למה שברא עד היום השישי? שמעתי שהמילה "ברא" מכוונת ליש מאין והמילה "עשה" הכוונה לסוג של תיקון הקיים. הפסוק " כִּי בוֹ שָׁבַת מִכָּל מְלַאכְתּוֹ אֲשֶׁר בָּרָא אֱלֹהִים לַעֲשׂוֹת" משמע שבת מהבריאה אבל לא מעשייה? ואולי כך בעצם הפרק הוא סוג של נבואה לסוף טוב באחרית הימים ולסוף עשיית הבריאה, בין אם נגיע אליו בחסד או בדין?

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה מעניינת.

בלימוד ראשוני נראה כי אין מדובר בסוף העולם כי אם בתחילתו בלבד.

שהלוא באמת קשה לראות בו מעבר לימי הבריאה.

ברם, נראה כי חכמים לימדו אותנו כי הבריאה חותרת לסגירת מעגל הבריאה:

כשאנו מצפים לישועה אנו רואים את השיבה לימי דוד ושלמה (כפי שרמב"ם ניסח זאת בפי"א מהלכות מלכים) כצעד הראשון;

לאחר מכן - שיבה לימים שלפני מתן תורה, ש"תורה בטלה לעתיד לבוא". יש איגרת מופלאה של הרב קוק על כך.

יותר מאוחר סגירת מעגל המוות, ותחיית המתים, וחזרה לימי גן עדן.

ובסופו של דבר: "וְהָיָה אוֹר הַלְּבָנָה כְּאוֹר הַחַמָּה וְאוֹר הַחַמָּה יִהְיֶה שִׁבְעָתַיִם כְּאוֹר שִׁבְעַת הַיָּמִים..." - שיבה לימי בראשית.

האם כך יהיה ?

אין לנו מושג.

אולם זו בהחלט הצעה למהות הציפייה שלנו.

כל טוב