אירוסין

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/05/23 12:57 כ באייר התשפג

שאלה

שלום רב!

אבקש מכבוד הרב ללמדני פרק בהילכות אירוסין על רגל אחת.

מאין המנהג הזה?

כיצד עורכים הסכמה זו?

הילכות אירוסין בקצרה.

או לחילופין היכן אוכל למצוא חומר הסברתי עיוני לימודי בהילכות אירוסין?

בתודה ובברכה,

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אכן המושג 'אירוסים' כמו גם התואר 'מאורסים' כיום, שונה בתכלית מהמושגים המקוריים כפי שנקבעו אצל חז"ל.

ציטוט:

למרות שהכינוי הנפוץ לחתן וכלה בתקופה שבין ההסכמה לנישואין והחתונה הוא 'מאורסים', האירוסין האמיתיים מתרחשים רק מתחת לחופה.

על-פי המסורת היהודית, נישואי גבר ואישה מורכבים משני חלקים: אירוסין (המכונים גם 'קידושין') ונישואין. האירוסין מתבצעים כאשר החתן מעניק לכלה סכום כסף או שווה כסף (כיום נהוג כי החתן עונד טבעת על אצבע הכלה) ואומר לה "הרי את מקודשת לי בטבעת זו כדת משה וישראל". מרגע זה ואילך קשורים בקשר הלכתי-חוקי זה לזו, אך הם עדיין לא יכולים לחיות יחדיו כזוג.

השלב השני הוא שלב ה'נישואין'. הוא מתבצע באמצעות עמידה משותפת תחת החופה והתייחדות הזוג בחדר נעול, מעשים המסמלים את חייהם המשותפים של הזוג שמעתה ואילך נחשבים כבני זוג לכל דבר ועניין.

מתוך: https://he.chabad.org/library/article_cdo/aid/810589

קישור נוסף להסבר רחב של העניין:

https://gluya.org/engagements-then-and-today/