כמה דיבורים וסידור הבית שקרו במהלך השבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/05/23 06:23 יא באייר התשפג

שאלה

שלום,

כל האמור בלי נדר.

אני לא שומר שבת כהלכתה.

אבל היו כמה דברים שלא היו הכי נעימים לי בשבת.

זה מה שקרה כשבבית היינו אני ואבא שלי:

אבא שלי ניקה את הבית ורצה שאפנה את האשפה בחדר שלי.

אמרתי לו ששבת אבל הוא אמר שצריך לנקות.

לא עניתי לו.

ואז זה קרה שוב.

בהמשך אמרתי לו שאני יכול לנקות את החדר ולזרוק בעצמי את האשפה ביום ראשון.

(אמנם אני לא שומר שבת כהלכה אבל לא הרגשתי נעים לעשות זאת משום מה. להבנתי מותר אפילו לטאטא בשבת. אבל עדיין... לא יודע למה).

זה נגמר בצורה יפה סך הכל.

אחר כך ראיתי שאבא שלי נכנס לחדר ניקה והחליף את השקיות בפחים.

לא הערתי לו יותר מדי וזה הסתיים יפה.

אנחנו ביחסים טובים סך הכל ב"ה.

עכשיו אלה השאלות:

1. אני עדיין מחוייב במהלך יום ראשון הזה לזרוק משהו לפח האשפה המרכזי? להבנתי לא כי הוא כבר ניקה את החדר. לא אמרתי לו לעשות זאת. החדר כבר נקי. (ואגב כשאמרתי לו- פשוט אמרתי לו את זה. לא אמרתי שאני מתחייב או אפילו מבטיח. וכאמור בהמשך הוא ניקה את החדר על דעת עצמו).

2. יש איזה מניעה מלהשתמש בפח המסודר במהלך השבת וממוצאי שבת?

שים לב שהוא זה שעשה זאת בשבת מבלי שאמרתי לו.

לא לפי המחמירים.

תודה.

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על הניסיון להתקדם עוד ועוד בנאמנות לברית השבת.

א. האמירה שלך כי אתה תזרוק לפח את הדברים ביום ראשון אינה נדר. היא התחייבות לנקות את החדר. ברם, אם הדבר כבר נעשה – למעשה מדובר בוויתור של אביך על ההתחייבות שלך לעשות כך ביום ראשון, ועל כן אין אתה חייב לזרוק "משהו" לפח ביום ראשון.

ב. אם היה בדבר חילול שבת מובהק – היה אכן אסור להשתמש בדברים עד מוצאי שבת. אולם אתה כתבת, ובצדק, שהדבר לא מתאים בשבת, אך לא איסור ממוקד, ועל כן איסור כזה לא קיים. ברם, אם אתה חש ששימוש הוא למעשה ניצול עשייה של אביך בשבת – כדאי שלא ליהנות מדברים אלה.

כל טוב