שאלות על הביטוי "תורת משה"

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 23/04/23 11:01 ב באייר התשפג

שאלה

כבוד הרב,

יש לי כמה שאלות על הביטוי "תורת משה" שנצא בתנ"ך ובתבים של חז"ל, רישונים, ואחורונם.

1) האם אפשר להגיד שתורה בכתב ותורה שעל פה הם בייחד הם "תורת משה"?

2) האם אפשר לתאר המסורת מדור לדור שנמצא בכל קהילה דתי (תימנים, ספרדים, מזרחים, אשכנזים, וכו") עם הביטוי "תורת משה"?

3) האם אפשר להגיד שהלימודים שלנו שקבלנו מהאבות, הסנהדרינים, חז"ל, הגאונים, רישונים, ואחורנים, וכו שגם האלה הם "תורת משה"?

4) אפשר להגיד גם בזמננו יש לנו "תורת משה" וכל מישהו שהולך ומאמין בי"ג עיקרים הם שומרים תורת משה?

תודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

"תורת משה" זה שם כולל לדברים שהתקבלו אצל משרע"ה, ומכיוון שתורה שבכתב נתנה למשה והועברה, על כן היא בודאי כלולה במילים אלו, אבל גם תורה שבע"פ שנתקבלה על ידי משרע"ה היא כלולה בתורת משה, גם שאר הדברים אפשר להכליל בתורת משה, אבל זה כבר תלוי בהקשר הקריאה והכתיבה, דהיינו למה הכותב התכוון, אבל מכיוון שכל מה שתלמיד ותיק יכול לחדש כבר ניתן למשרע"ה מסיני, על כן זה יכול להיות כלול בתורת משרע"ה אבל לא הכרחי, תלוי בהקשר הדברים. המושג תלמיד ותיק הכוונה תלמיד מיוחד שידוע בדברי תורתו. כך שאין הכוונה לכל חידוש שנאמר בבית המדרש אלא גדולי ישראל ראשונים שהם תלמידים ותיקים.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ