להשתתף בקונצרט לזכרון מרד גטו וורשה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/04/23 12:41 כו בניסן התשפג

שאלה

קיבלתי הזמנה להופעה של הפילהרמונית במוצאי יום השואה "זוכרים ביחד לציון 80 שנה למרד גטו ורשה " האם מותר ללכת ולשמוע בספירת העומר

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אפשר להשתתף בהופעה של תזמורת באירוע לזכר השואה. למיטב הבנתי זו פעילות שהולמת את רוח האבלות של ספירת העומר.

כתב הרב אליהו שלזינגר בספר 'שואלין ודורשין' (ח"ד, סימן לז), שאין להחמיר באיסור מוזיקה בימי העומר מעבר לאיסור הרגיל של כל השנה. משום כך, כתב שיש להתיר להשמיע ברדיו מוזיקה 'רגועה' ומוזיקה קלסית – "נגינות רגועות, שירי רגש וערגה".

דבריו להיתר נלמדים גם מכך שהפוסקים למדו את האיסור על מוזיקה בעומר מפסקו של ה'מגן אברהם' בנוגע לריקודים ומחולות. מתוך מקור זה, לכאורה עולה שאין לאסור אלא מוזיקה 'מרקידה' שלה זיקה לריקודים ומחולות, ולא מוזיקה אטית ורגועה.

בנוסף לכך, יש לציין את פסקו של מהר"ם שיק (יו"ד סימן שסח) שכתב להקל באבלות יחיד בשירים עצובים (ברמת העיקרון, וע"ש במקרה למעשה). לכאורה, יש ליישם את החילוק אף לעניין תקופת העומר (וכך גם לעניין בין המצרים), ולהתיר במוזיקה רגועה כנ"ל.

נכתב על פי אתר 'דין': https://din.org.il/2018/05/01/%D7%9E%D7%95%D7%96%D7%99%D7%A7%D7%94-%D7%91%D7%A1%D7%A4%D7%99%D7%A8%D7%AA-%D7%94%D7%A2%D7%95%D7%9E%D7%A8-%D7%94%D7%9C%D7%9B%D7%95%D7%AA-%D7%95%D7%94%D7%9C%D7%99%D7%9B%D7%95%D7%AA/