היתר לנטיעת עצים על קברים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 09/04/23 22:08 יח בניסן התשפג

שאלה

האם יש אפשרות הלכתית למתן היתר רבני לבחירה בנטיעת עצים על קברי יהודים ? ש

כדי לשמר את זכותו של כל יהודי להיקבר בארץ אבותיו, ולהתמודד עם גדילה מתמשכת של אוכלוסייה ובעיית מקום, האם אין בכך דרך טובה לעילוי נשמתו של המת שגופתו תשמש בפועל לייצור חיים חדשים ואוויר לנשימה להמשך זרעו?

מה אומרת ההלכה בעניין והאם יש סיכוי לפסיקה מחודשת עקב הנסיבות של ארץ ישראל בימינו?

תשובה

בס"ד

שלו וברכה

בגלל קדושת ומעמד היהודי הגדל בבית העלמין אסור באכילה, שאם לא כן יעשה מהנפטרים דשן שייטיב את הקרקע או כל המצאה אחרת שיכולה לעזור, לדעת אנשים מסוימים, להטיב את הקרקע. הנפטר היהודי איננו נשרף אלא נקבר בכבוד הראוי לכל יהודי שהוא כספר תורה. לכן לא משתמשים בגופו של יהודי לכל צורך, אלא אם יש חולה בפנינו שאז אפשר להעביר אברים (לפי הדרכה הלכתית). אבל הגוף היהודי הוא קדוש ואין להשתמש בו אפילו לדברים שחושבים שהם טובים ועוד מספר שנים יתברר שאין בהם צורך כלל.

מועדים לשמחה

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ