בית דין של מעלה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 03/04/23 21:16 יב בניסן התשפג

שאלה

הקב"ה מקיים בית משפט של מעלה על כול אדם שנפטר מן העולם הזה. לפי מה שקראתי, יש במשפט זה סנהדרין, סנגורים, וקטגורים.

בבקשה, יש לי שאלה, אולי שאלה מוזרה: יש גם עדים בבית דין של מעלה?

מצד זה, הקב"ה יודע הכול, מה שיש לאדם בלב ובכליות. לכן, הקב"ה לא זקוק לעדים.

ומצד זה, הקב"ה הוא מלך, מלך העולם. לעניות דעתי, במשפט של מלך יש עדים. לכן, גם במשפט הקב"ה אמורים להית עדים.

ועוד דבר: אם יש עדים, והם בחיים, איך לוקחים מהם עדות? לכן, כנראה שאין עדים במשפט למעלה?

השאלה הזאת התעוררה בי כאשר התחנו ללמוד בדף יומי, מסכת סוטה, כאשר הבעל לא יכול לעיד, אפילו שיש לו ידיעה מלאה על מה שקורה עם אשתו.

תודה רבה! חג פסח כשר ושמח!

תשובה

שלום וברכה

אין אנו יודעים כיצד נעשה הדין בשמיים.

אפשר שהדבר דומה לעבירה הנעשית בפני בית דין ממש, ואז אין צורך בעדים. ריבונו של עולם הלוא משפילי לראות את הנעשה בארץ, ולפיכך אין צורך בעדים ובתיווך. אין הדבר דומה לבעל, כי הבעל אינו הדיין, כי אם הצד הטוען שהוא נפגע.

ואפשר שיש עדים, כמו שאנו מוצאים בתחילת ספר איוב - השטן, אלא שאין אנו יודעים גם מהו השטן, כך שזה לא מקדם אותנו הרבה.

קיצורו של דבר - אנחנו לא ממש יודעים.

כל טוב