לנסוע בקרוזים בספינות, ביום שבת

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 30/03/23 13:30 ח בניסן התשפג

שאלה

שלום,

אמרת תשובה שנראית כמיתרנית לגבי שיט בספינה בשבת.

אני לא דתי אבל אפילו אני יודע שיש עם זה בעיות. היה לפחות רב אחד כמדומני שאסר זאת.

בספינה יש גם עובדים יהודים... הרבה מלאכות שבוודאי לא לפיקוח נפש.

הוא הזכיר גם איסור על שהיה בים פרק זמן משבת - משהו כזה.

וחוץ מזה- לפעמים יש גם בעיה בתאורה ומיזוג כשנכנסים לחדר.

התשובה שלך נשמעת די מוזרה.

תשובה

בס"ד

שולחן ערוך אורח חיים הלכות שבת סימן רמח סעיף א

מותר להפליג בספינה אפי' בערב שבת, אם הולך לדבר מצוה; ופוסק עמו שישבות, ואם אח"כ לא ישבות אין בכך כלום; אבל לדבר הרשות אין מפליגין בספינה פחות מג' ימים קודם השבת. הגה: אבל קודם שלשה ימים שרי, אפי' בספינה שמושכים אותה ע"י בהמות, ואפילו אין בגובה המים י' טפחים (מהרי"ק שורש מ"ה) ואפילו במקום שיצטרך הישראל לעשות אחר כך מלאכה בשבת להוליך הספינה (ריב"ש סימן קנ"ב /ק"א/).

עיי"ש כל פרטי דינים.

מה שכתבת על התאורה והמיזוג - זו בעיה כמעט בכל בית מלון, ומדוע תלין על הספינות.

אמנם אני מסכים שאין ראוי ללכת בספינות אלו, אבל לא מצד הדין של שבת אלא מצד ההנהגה הרוחנית שצריך להיות אצל כל יהודי. ברור ששם אין כל אפשרות לעשות זאת (אלא אם כן זו הפלגה מיוחדת של יראי שמים).

חג כשר ושמח

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ